Istorie, întrebare adresată de Paulinacirlan1, 9 ani în urmă

Eseu ștefan cel mare organizator de țară ,diplomat ,oștean și ctitor de cultura . Va rog ajutatima

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Utilizator anonim
3
°°Ștefan cel Mare ( c. 1434 — 1504 ) .



°Cel mai important domn al Moldovei (1457 — 1504), una din figurile cele mai puternice în conștiința istorică românească . Domnia sa îndelungată (47 de ani) a reprezenat o epoca de afirmare cultural–religioasa și politico—militara a Moldovei , intr–o perioada de creștere a puterii otomane . Este nepotul domnitorului Alexandru cel Bun și fiul domnitorului Bogdan II (1449 — 1451) .

°Urcă pe tron cu sprijinul domnului Țării Românești , Vlad Țepeș , după ce–l învinge pe uzurpatorul tatălui său , Petru Aron la Doljești (12 apr. 1457) ; este proclamat domn pe câmpul de la Direptate (tinutul Roman) și este uns de mitropolitul Teoctist . În schimbul alungării lui Petru Aron din Polonia , Ștefan acorda privilegii comerciale negustorilor din Liov (acum Lvov , oraș din sudul Poloniei) și îl sprijină militar pe regele Cazimir IV împotriva Cavalerilor Teutoni (1460) . Alianța cu Cazimir este consacrată printr—un jurământ de vasalitate (1462) , Ștefan sperând că astfel va beneficia de sprijin pentru recuperarea cetății Chilia , care aparținea Ungariei din vremea lui Petru Aron . După o încercare nereușită in 1462, Ștefan reușește să recupereze Chilia in 1465, ceea ce atrage reacția regelui maghiar Matia Corvin ( — fiul domnitorului Transilvaniei , Iancu de Hunedoara ) care organizează ,in 1467, o expediție de pedepsire a domnului moldovean și de înlocuire a sa cu Petru Aron . Ștefan repurteaza insa o mare victorie la Baia , Matia Corvin fiind nevoit să renunțe la Chilia . Cetatea dunăreană , important punct comercial și strategic , se dovedește a fi și cauza conflictului cu Radu cel Frumos (domn al Țării Românești) . În 1469, Radu ataca partea de sud a Moldovei , Ștefan raspunzand, un an mai târziu, prin incendierea Brăilei și Târgului de Floci și prin campania—fulger din 1473, când îl înlocuiește pe Radu cu Laiotă Basarab . Faptul atrage intervenția turcilor ,deoarece Radu era supusul lor.

°A avut multe lupte împotriva turcilor, fiind victorios la Vaslui (1475) ; învins la bătălia de la Războieni un an mai târziu. Tot în secolul XV reușește sa–i învingă și pe polonezi în bătălia de la Codrii Cosminului [ noul rege polon, Ioan Albert (1492 — 1501) a dorit sa— l pedepseasca pe Ștefan].


°Moare la 2 iulie 1504 , numindu—l ca succesor pe Bogdan al III — lea.


°În timpul domniei lui Ștefan s–au construit importante lăcașuri laice (curți domnești la Suceava , Iași , Hârlău , Piatra Neamț , Vaslui , Huși , Bacau; cetățile Chilia, Soroca, Orhei) și bisericești (tradiția consemnată în sec. XVII amintește 44 de ctitorii; in mod cert sunt cel puțin 32). Cele mai importante ctitorii au fost mănăstirile Putna( Suceava , unde a fost înmormântat Ștefan cel Mare), Voroneț, Bistrita, Dobrovăț, iar în Transilvania, Ciceu. Ștefan a rămas în istorie prin activitatea de constructor, prin energia de care a dat dovadă în conducerea țării și prin faptul că a reușit, in fruntea unei țări mici, să învingă in lupta ostile marilor puteri vecine .



 Sursa : READER ’S DIGEST , ENCICLOPEDIE ILUSTRATA DE ISTORIE UNIVERSALA , 2005
Anexe:
Alte întrebări interesante