Chimie, întrebare adresată de vadimadomnita, 8 ani în urmă

Eseu:Utilizarea Hidrogenului

DAU 30 DE PUNCTE

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Utilizator anonim
30
Hidrogenul este un element chimic sub forma de gaz, la temperatura camerei, Este incolor, inodor, insipid si foarte inflamabil. Atunci cand arde in aer, formeaza apa. Chimistul francez Antoine Lavoisier a numit hidrogenul dupa cuvintele grecesti pentru 'cel care formeaza apa'.

Hidrogenul are cei mai mici atomi fata de alte elemente. Un atom de hidrogen contine un proton, incarcat electric pozitiv si un electron, cu atat mai mic. Hidrogenul se gaseste sub forma de gaz, dar nu si in atmosfera. In gaz, perechile de atomi de hidrogen se unesc pentru a forma molecule. Hidrogenul a fost unul din primii atomi care s-au format in Univers. S-au format la aproximativ trei minute dupa Big Bang, explozia care a format Universul asa cum il stim. Protonii au inceput sa se combine cu electronii pentru a forma atomi de Hidrogen abia dupa 300.000 de ani si s-a terminat dupa 1.000.000 de ani. Inauntrul stelelor, nucleii se combina in reactii nucleare pentru a forma atomi de Heliu. Aceste reactii chimice creeaza lumina si caldura Soarelui si a altor stele. Hidrogenul este primul element din Tabelul PEriodic si este reprezentat de litera 'H'. De obicei este plasat in perioada 1, Grupa intai. El se poate combina cu aproape orice element si sa formeze compusi chimici mai multi decat orice alt element.

Hidrogenul este al zecelea cel mai intalnit element pe pamant. Deoarece este foarte usor, acesta ocupa mai putin de 1% din masa totala a pamantului, Hidrogenul pur nu se gaseste in natura, deoarece el nu poate intretine viata, dar unii vulcani si puturi de ulei degaza o cantitate infima de hidrogen gaz. Hidrogenul se gaseste in orice corp omenesc.

Este cel mai cunoscut element din unvers. Spectroscoapele, instrumente care masoara lumina si capacitatea luminii de a detecta elementul care o produce au descoperit ca in Soare exista Hidrogen si in majoritatea stelelor, daca nu in toate. Multi cercetatori cred ca din hidrogen au derivat alte elemente chimice 90% din atomii din Univers sunt de Hidrogen, 9% Heliu si restul de 1% alte elemente. 

Hidrogenul pur se gaseste sub forma de gaz in conditii normale, la temperatura camerei si presiune atmosferica normala. Are molecula diatomica, reprezentata ca H2. este mult mai usor decat aerul. Hidrogenul lichid este incolor in cantitati mici, dar capata o culoare albastruie in cantitati mai mari. Hidrogenul solid este tot incolor. Izotopii de hidrogen sunt atomi ai aceluiasi element care contin cantitati diferite de neutroni in nucleu. Majoritatea atomilor de Hidrogen nu au neutroni in nucleu. Cercetatorii reprezinta acesti atomi cu simbolul 1H. Atomii 1H au un singur proton in nucleu. Izotopul, numit protiu, in 99.98 la suta din cazuri. In 0.02% din cazuri, atomii au un neutron si un proton.

Izotopul se numeste Deuteriu. Deuteriu a fost primul izotop descoperit. El este folosit in foarte multe experimente. Este reprezentat de simbolul 2H. 

Al treilea izotop se numeste tritiu (3H). Are doi neutroni si un proton in fiecare nucleu si are masa atomica 3. Tritiul se gaseste in mai putin de 10.000 de atomi de Hidrogen si este radioactiv.

La temperatura camerei, hidrogenul nu reactioneaza cu alte substante. Legatura dintre cele doua molecule de hidrogen este foarte puternica si poate fi rupta doar cu o cantitate de energie foarte mare. Incalzit la flacara sau cu scantei, hidrogenul gaz va reactiona violent in cu oxigenul in aer pentru a produce apa. 

Hidrogenul poate crea o legatura unica, numita legatura de hidrogen, care se formeaza doar cu atomi de Oxigen, Azot sau cu Fluor. Cercetatorii cred ca aceste legaturi speciale sunt cele mai importante dintre toate. Hidrogenul tine moleculele de apa 'legate', prevenind moleculele sa se separe sau sa se evaporeze la o temperatura joasa. Hidrogenul este situat in grupa I, perioada intai, deoarece are un singur electron si se comporta asemeni metalelor alcaline din grupa IA. 

Deuteriul este de doua ori mai greu decat protiul, astfel si compusul de apa format este mai greau. Uzinele nucleare folosesc oxidul de deuteriu pentru a incetini particulele implicate in reactia nucleara, incetinind reactia cu totul. Incetinirea reactiilor le permite cercetatorilor sa studieze in amanunt conditiile in care are loc si ce fenomene chimice mai au loc.

Alte întrebări interesante