Istorie, întrebare adresată de marinicap, 9 ani în urmă

Etnogeneza rominilor eseu !
Ajutatima va rog!

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de cristigeicu
11
Pai in a doua jumatate a mileniului 1 apare poporul roman sau etnogeneza romaneasca. In limba noastra s-au mentinut 160-170 cuvinte dacice, acestea referindu-se la partile corpului uman, familie, locuinta, ocupatii, plante, animale, unele actiuni. Tot aici si numele apelor romane s-au pastrat: Alutus- Olt, Donaris- Dunarea, Ordessos- Arges, Maris- Mures, Palthissus- Tisa, Samus-Somes.
O asimilare a etnogenezei a fost integrarea migratorilor de catre populatiile romanice.(la noi slavii). Astefel, pana in secolul 7-8 din latina se evolueaza la limba romana.
Dupa anul 106(cucerirea romana) si 271(retragerea aureliana). Romanii nu au nimicit astfel populatia daca. Astefel, Aurelian a retras doar armata si administratia romana, incat majoritatea daco-romanilor au ramas in continuare in spatiul carpato-danubiano. Latina se vorbea in Dacia si in secolul 4, dovada fiind inscriptia de la Biertan, jud Sibiu: Ego Zenovius votum posui - Eu Zenovius am pus darul.
Au fost gasite peste 1500 de asezari daco-romane pe intreg teritoriul tarii, fiind descoperite morminte, edificii si in secolele 3-5 un numar mare de tezaure monetare si obiecte crestine, pietre funerare care contineau semnul crucii, fapt ce atesta credinta din Dacia, crestinismul. Lingvistica a fost de origine latina, cu influente slave.
Astefel, toate aceste marturii conduc la concluzia ca poporul roman s-a format pe teritoriul locuit de stramosii sai, in spatiul carpato-danubiano-pontic.
Astfel, asa s-a format etnogeneza poporului nostru.
Răspuns de motanudeea
10
       Primele mentini despre romani si despre originea lor romanica au aparut in secolele VII-VIII.  In aceste izvoare romanii erau numiti blahi, volohi, valahi, vlahi etc.
       Poporul roman este sinteza a doua elemente etnice, traco-daco-dacii si romani. La venirea romanilor, dacii vorbeau greaca, dar treptat aceasta va fi inlocuita cu limba latina.
        Dupa retragerea aureliana, o parte a romanilor au ramas in Dacia continuind sa traiasca alaturi de daci. Afirmatia coform careia toti romanii ar fi parasit Dacia este greu de crezut. Majoritatea isi formasera familii aici si tot aici era toata avera lor. Pana si in zilele noastre este greu de stamutat un sat, dar o tara intreaga. Oamenii, mai ales cei care au trecut de o anumita varsta vor sa moara acolo unde s-au nascut. Numeroase urme materiale sustin ca o populatie autohtona a continuat sa traiasca pe langa vechile orase romane sau chiar in cadrul acestora. In acest sens, avem dovezi concludente pana in secolul VI. Marturie acestui fapt stau si numeroasele inscriptii sau bazilici descoperite, dar si denumirea latina a multor orase care s-a pastrat pana in zilele noastre. Daca populatia Daciei n-ar mai fi trait aici, cei care i-au urmat nu ar fi stiut cum s-au numit acele sate sau orase si le-ar fi inlocuit cu alte nume. Apoi, in jur de 1680 de cuvinte romanesti sunt de origine latina si alte cateva sute de origine daca.
         In concluzie, limba romana este romanica si in urma dovezilor existente rezulta ca o parte a populatiei nu a parasit niciodata Dacia.
Alte întrebări interesante