Evaluare sumativă
1. Definiţi noțiunile:
1.taxon
2.virus
3.protiste
4.tal
5.pseudopod
6.miceliu
7.plante avasculare
8.plante vasculare
9.con
Răspunsuri la întrebare
Taxon
Diferitele forme biologice foarte asemănătoare (identice sau cvasi-identice genetic) poartă numele de taxoni (la singular, taxon). Cele mai mari grupe taxonomice sunt cele ale plantelor și animalelor sau ale organismelor cu nuclei difuzi (ca bacteriile și algele albastre-verzi) și a celor cu nuclee net individualizate și cu o structură elaborată (ca protozoarele sau oamenii).
Virus
În biologie, un virus este un agent patogen inframicrobian, invizibil la microscopul optic, care nu are capacitatea de autoreproducere, ci este multiplicat de celula parazitată. Virusurile provoacă diverse boli infecțioase numite viroze.[1]
Ca structură, virusul este o particulă submicroscopică, alcătuită dintr-o parte centrală numită genom viral, format din material genetic, care poate fi ADN sau ARN, și o teacă sau înveliș protector de natură proteică, numită capsidă. Capsida și genomul viral alcătuiesc nucleocapsida. La virusurile mai complexe mai apare un înveliș exterior de natură proteică numit pericapsidă, peplos sau anvelopă virală. Din punct de vedere al prezenței învelișului pericapsidal, virusurile se împart în două categorii: nude și învelite in peplos.
Protiste
Regnul Protista este un grup parafiletic eterogen de microorganisme eucariote cu organizare celulară simplă. Acestea pot fi fie organisme unicelulare, fie pluricelulare; nu prezintă țesuturi specializate superioare. În arborele filogenetic al organismelor eucariote, protistele au format grupuri monofiletice separate, sau au inclus membrii care sunt strâns înrudite cu oricare din celelalte 4 regnuri de eucariote. Termenul a fost propus de Ernst Haeckel în 1866 pentru a caracteriza toate organismele fără o structură complexă, care nu puteau fi clasificate nici ca animale, plante sau fungi.
Tal
Tal este un organ vegetativ lipsit de vase conducătoare, unicelular la bacterii și la unele alge, pluricelular la ciuperci.
Celulele talului sunt formate la exterior dintr-un perete celular. Membrana celulară este de natură celulozică, dar la unele specii de alge, ea se impregnează cu săruri de siliciu și de calciu, devenind rigidă.
Pseudocod
Un limbaj pseudocod este o scriere intermediară, menită să simplifice scrierea unui algoritm într-un limbaj de programare și să ajute la realizarea clarității algoritmului, în timp scurt. (NU ȘTIU DACĂ E CORECT AICI)
Miceliu
Miceliul, (în plural micelii)[1] cu numele științific Mycelium este denumit o rețea de filamente subpământene, subțiri și ramificate care alcătuiește aparatul vegetativ (talul) al majorității ciupercilor având rolul unei rădăcini pentru a extrage din sol și din resturi vegetale apa și alte substanțe nutritive de care are nevoie pentru dezvoltare. La ciupercile inferioare, miceliul este un plasmodiu
Plante avasculare
Plantele avasculare sunt plantele fără țesuturi conducătoare specializate
Plantele vasculare
Plantele vasculare sunt plantele superioare caracterizate prin prezența în structura lor a unor vase prin care circulă seva.
Con
În botanică, termenul con se referă la inflorescența fructiferă a rășinoaselor (brad, molid etc.), formată dintr-un ax cu numeroși solzi lemnoși. În general este de formă conică, ovoidă, cilindrică sau sferică.
O altă accepție a termenului este cea de con vegetativ, care desemnează extremitatea unei axe tulpinale în curs de creștere, formată din celule inițiale și un țesut tânăr, precum și organele anexe ale acestora. Celulele inițiale sunt acele celule care, prin diviziuni succesive, dau naștere tuturor celulelor care alcătuiesc vârful vegetativ al unei plante.