Limba română, întrebare adresată de piticotinlumeata, 8 ani în urmă

ex1: așează substantivele în cazul nominativ în prima coloană iar pe cele în cazul acuzativ în a doua:
Nominativ:
Acuzativ:
textul:" Eu iau cuiburile pe sub streșini. un cer de primăvară plutea învolt pe apele aurii ale văzduhului, atât de ușor că l-ai fi spulberat cu o suflare dinadins. Vantul ,dezmierdat de soare, se alinta cald, fumegând de flori prin pomii albi.
bunicul, așezat pe o bancă își ștergea ochii cu o mână tremurătoare. O vedenie îi înlăcrimase ochii copilului, răsărind încercănați în sufletul lui- ca două zorele pe un zid năruit"

ex2:alege Seria care conține funcțiile sintactice ale substantivului în cazul acuzativ:
a) nume predicativ, atribut substantival prepozițional, complement direct ,complement indirect ,complement de agent, complement circumstanțial de loc, de timp, de mod;
b) subiect, nume predicativ, atribut substantival prepozițional, complement direct ,complement indirect ,complement circumstanțial de loc ,de timp, de mod;
c) atribut pronominal ,nume predicativ ,atribut substantival prepozițional, complement direct, complement indirect, complement de agent, complement circumstanțial de loc, de timp ,de mod.

Va rog e important dau funda și 30p

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Utilizator anonim
18

1).substantive in cazul nominativ:un cer;vântul;bunicul;o vedenie

Substantive in cazul acuzativ:cuiburile;pe sub streșini;de primăvara;pe apele;o suflare;de soare;de flori;prin pomii;pe o banca;ochii;cu o mâna;in sufletul;doua zorele;pe un zid.

2).a).cuiburile-complement direct;pe sub streșini=complement circumstanțial de loc;

Alte întrebări interesante