Limba română, întrebare adresată de andreeadulcik8, 9 ani în urmă

Exemplifica,pe baza Fragmentului dat ,doua modalități / procedee de caracterizare avpersonajului Apostol Bologa

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de nalriv
5
Romanul "Padurea spanzuratilor" de Liviu Rebreanu este o scriere cu caracter realist, social, psihologic si obiectiv.
Asadar, modalitatile de caracterizare ale personajului principal, Apostol Bologa, sunt complexe si multiple.
Personajul este in primul rand surprins indirect, ca exponent al colectivitatii din care face parte si ca rezultat al unui mediu in care ostilitatile sunt evidente (este pus in situatia ingrata de a lupta contra fratilor de-un sange, de-o credinta, de-o limba, de-un neam....)
Realismul, ca si curent literar, promoveaza ideea veridicitatii faptelor transmise, ideea surprinderii personajelor in mediul lor de viata si ideea crearii tipologiilor, a personajelor exponentiale menite sa reprezinte clase intregi de personaje (personaje similare sau apropiate ca si caracter). Asadar, si Apostol Bologa apartine unei tipologii, conturate in roman si direct si indirect de catre naratorul omniscient si omniprezent: tipul insului evoluat, al intelectualului pus in fata unor alegeri dificile si a unui destin crud.
Cea mai complexa modalitate de caracterizare a personajului este introspectia (analiza psihologica) sau explorarea abisurilor, profunzimilor sufletesti ale personajului, in pagini de mare acuratete a gandirii si a autocontemplarii...
Rebreanu este un maestru al analizei psihologice in romanul romanesc modern, deschizator de drumuri din aceasta perspectiva, si cel mai talentat in a ilustra profunzimile caracterologice ale eroilor sai.
Asadar, pe langa fapte, intamplari, atitudini, trebuie sa remarcam si ANALIZA PSIHOLOGICA  ca metoda cea mai relevanta si cea mai reusita a definirii unui caracter.

Succes!

nalriv: ma anunți când o postezi?
andreeadulcik8: Cuvinte din campul semantic al starilor sufletesti :"nelinistit,turmentete". 2)Cratimei din secventa:"n-o pretuia" marcheaza elidarea vocalei"u"si evitarea hiatului,sustinand pronuntarea impreuna a doua cuvinte diferite.In acest mod,ritmul narativ devine mai rapid. 3)motive literare prezente in textul dat:divinitatea,libertatea,credinta. 4)Modul de expunere predominant in fragment:naratiunea.
nalriv: încearcă să o postezi pe brainly
nalriv: aici nu se obtin puncte
nalriv: Si nici calificative
andreeadulcik8: Este postata de russebastian
andreeadulcik8: poti sa mi le scrii la el
nalriv: ok
andreeadulcik8: Is doua teste
andreeadulcik8: multumesc multtt
Alte întrebări interesante