Limba română, întrebare adresată de garceamagnatu12, 8 ani în urmă

exemplificarea a 3 figuri de stil din povestea teiului de mihai eminescu

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Farben
7

Exemplificarea a 3 figuri de stil din "Povestea teiului" de Mihai Eminescu

EPITETUL este figura de stil care se remarcă prin atribuirea unei însușiri deosebite, care să mărească expresivitatea textului, unei ființe, unui lucru, fenomen al naturii sau unei acțiuni. Se remarcă des prin structurile substantiv+adjectiv sau verb+adverb.    

  • "Calu-i alb"

     Epitetul (epitet cromatic) "Celu-i alb" din poezia "Povestea teiului" de Mihai Eminescu are rolul de a accentua inocența, puritatea și gingășia stăpânei lui, el întruchipând un ideal feminin datorită non-culorii alb.

PERSONIFICAREA este figura de stil care se remarcă prin atribuirea unei însușiri omenești, care să mărească expresivitatea textului, unor viețuitoare, unui lucru sau fenomen al naturii.    

  • "Îngînat de glas de ape"
  • "Luna blîndă ține strajă"

     Personificarea "Luna blîndă ține straja" are rolul de a ilustra imaginea unui paznic al nopții, care veghează cu lumina sa toate vietățile și întreaga natură de pericolele întunericului.

METAFORA este figura de stil care se remarcă prin trecerea de la sensul propriu la cel figurat al unui cuvânt și oferă însușiri deosebite printr-o comparație subînțeleasă, în care lipsesc termenii specifici (ca, precum).    

  • "sufletul mi-e vesel"
  • "Tinerețea luminată"
  • "teiul vechi și sfînt"

     Metafora "teiul vechi și sfânt" din poezia "Povesea teiului" de Mihai Eminescu are rolul de a marca importanța și bătrânețea arborelui care ascunde un loc vrăjit și special, un loc în care poveștile și oamenii prind farmec.

ENUMERAȚIA este figura de stil care se remarcă prin înșiruirea mai multor termeni, cu scopul de a contura o idee poetică, de a prezenta peisaje, trăsături etc.  

  • "Danțul, muzica, pădurea, /Pe acestea le-ndrăgii"

INVERSIUNEA este figura de stil prin care se schimbă poziționarea obișnuită a cuvintelor, folosită cu scopul de a se evidenția o trăsătură, o idee, un obiect, o stare etc.      

  • "lungii liniști"

REPETIȚIA este figura de stil prin care este reluat de mai multe ori același sunet, cuvânt, secvență, cu scopul de a accentua viziunea eului liric.  

  • "Tot mai tare și mai tare"
  • "Mai aproape, mai aproape"

INTEROGAȚIA RETORICĂ este figura de stil care marchează mirarea, nedumerirea și se evidențiază prin poziționarea semnului întrebării la sfârșit. Reprezintă o marcă a subiectivității eului creator.

  • "Oare ochii ei o mint, /Sau aievea-i, adevăru-i?"

╔════════♡

 Succes!  

╚════════♡


carte81: farben
carte81: te rog din tot sufletul meu
carte81: ajutama si pe mine la ce am postat
carte81: este la română pldss
carte81: plsss***
Alte întrebări interesante