Biologie, întrebare adresată de amelia1999, 9 ani în urmă

Exercitiul 8 va rog frumos

Anexe:

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Sorina611
2
Hormonii osmoreglatori sunt aceia care reglează cantitatea de apă care se elimină din organism, sau care se reabsoarbe de la nivelul rinichilor. Acești hormoni sunt aldosteronul și vasopresina (hormonul antidiuretic). Principiul care a stat la baza includerii lor în aceeași categorie de hormoni este chiar rolul comun pe care-l au în organism, și totuși există diferențe între ei.
ADH (hormonul antidiuretic, vasopresina) este secretată de hipotalamusul anterior și depozitată în hipofiza posterioară.
Aldosteronul este secretat de zona glomerulară a corticosuprarenalei (asta ar fi zona notată cu 2 din imagine ca să-ți faci o idee).

Rolul mai specific al ADH-ului este acela de a absorbi apa facultativ de la nivelul rinichilor, din tubii contorți distali și mai ales colectori (dacă nu ești în temă cu ei, spune-mi și îți voi explica). Asta înseamnă că el absoarbe apă în funcție de nevoile organismului.
Aldosteronul, pe de altă parte are rolul de a crește absorbția de ioni de sodiu, tot la nivelul tubilor contorți distali și colectori. Datorită faptului că se absoarbe sodiu, clorul urmează pasiv (fără consum de energie) ionul de sodiu, se formează clorura de sodiu care e o sare, și apa e nevoită și ea să traverseze din tubi în organism fiindcă mediul acolo e mai "sărat", iar organismul trebuie să mențină totul în echilibru.
Anexe:
Alte întrebări interesante