Istorie, întrebare adresată de setetyannis, 8 ani în urmă

explica in maxim o pagina de ce a da inventat moneda. URGENT​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de ionela10099
2

Explicație:

ISTORIE

Moneda metalică constituie un document prețios, care oferă sub formă condensată informații privind realitățile politice, economice, religioase, culturale și artistice ale perioadei în care au fost emise. Mai mult decât orice alt obiect arheologic moneda reușește să adune atât un mesaj scris (așa cum este cazul în general) prin legenda sa, cât și unul iconografic – prin reprezentările figurale - și respectiv metrologic – prin dimensiuni și greutate. Chiar și atunci când monedele nu sunt propriu-zis datate, toate aceste informații permit o încadrare precisă în timp, mai ales atunci când se face corelarea cu informații istorice provenite din alte surse (cronici, mărturii scrise, documente epigrafice etc.).

DEFINITE MONEDĂ:

O monedă (plural: monede[1] nu monezi[2]) este, în general, un lingou de metal de formă discoidală, folosită ca o formă de bani. Monedele sunt garantate de către emitent prin ștanțarea sau imprimarea unor elemente particulare ușor de recunoscut, inclusiv (dar nu obligatoriu) legenda, adică textul scris pe monedă. Monedele fără legendă se numesc anepigrafe. Împreună cu bancnotele, monedele reprezintă forma obișnuită de numerar în toate sistemele monetare moderne. În prezent, monedele sunt folosite pentru valori mai mici, iar bancnotele pentru valori mai mari

SPER SĂ-ȚI FIE DE FOLOS!

Și dacă nu este de ajuns mai adaugi:

Monedele au caracter de document obiectiv, nemijlocit, subiectivitatea putând acționa asupra acestui instrument doar la momentul conceperii sale și foarte rar ulterior, caz în care de asemenea oferă informații (spre exemplu ștergerea ulterioară de pe anumite monede a numelui unor împărați romani care au suferit damnatio memoriae, cum este cazul împăratului Nero). Caracterul de document obiectiv este deosebit de prețios și de necontestat. Prin studierea monedelor s-au putut chiar identifica personaje istorice altfel necunoscute (și care e de presupus că ar fi rămas necunoscute dacă nu ar fi emis monedă - de exemplu regi sciți minori de pe teritoriul Dobrogei de azi), s-a putut observa portretistica unor emitenți altfel necunoscuți sub acest aspect, s-a confirmat sau revizuit datarea unor evenimente istorice etc. Monedele sunt un ajutor prețios pentru arheolog, permițând datarea absolută sau relativă a nivelurilor de locuire evidențiate pe parcursul explorării siturilor arheologice prin metode specifice.

SIGUR VEI UMPE O PAGINĂ


ionela10099: coroniță?
setetyannis: scuze dar e prea avansat pentru clasa a V a, dar tot iti dau coroana
setetyannis: multumesc
ionela10099: mulțumesc!Oh nu știam că ești a 5 a dar poți scrie un paragraf nu tot
ionela10099: adică doar aia de la istorie
ionela10099: prima de sus
ionela10099: acuma îți dai seama că unii copii scriu mai mare alții mai mic și dacă scrii relativ mare..o umpli și cu prima:))
Alte întrebări interesante