Istorie, întrebare adresată de paulbeker12, 8 ani în urmă

explica influienta romana asupra modului de viata al geto-daciloe libere

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de mihaid89
1

Răspuns:

- influente religioase: sincretism roman, adoptarea divinitatilor dacice sub nume romane - imbunatatirea administratiei, a drumurilor

- cresterea mineritului, a economiei in general - multi daci se vor inrola in armata romana (se cunosc formatiuni militare dacice ce au fost stationate in diferite zone ale imperiului; de exemplu in Anglia) si vor urca in ierarhia militara ajungand ca unii dintre ei sa fie chiar imparati romani


mihaid89: coroana?
92385: Ajuta-ma si pe mine te rog mult
annasavin33: vgfghj
Răspuns de Utilizator anonim
1

Răspuns:

Vreau sa fac o introducere pentru a se intelege mai bine influenta latina asupra geto-dacilor din provincia ocupata cat si asupra geto-dacilor liberi.

In primul rand romanii nu au exercitat o ocupatie stricta asupra regiunii ocupate. Ei aveau nevoie doar de taxele colectate de la geto-dacii ocupati, de aurul extras din minele din Apuseni, de sarea atat de necesara care in muntii Daciei se gasea din belsug, de mierea de albine, lana oilor etc. Geto-dacii nu cunosteau notiunea de sclavie si nu detineau sclavi precum romanii. Geto-dacii au imprumutat zeitati romanilor si credeau in nemurirea sufletului cu mult inaintea aparitiei religiei crestine. Triburile libere ale Costobocilor si Carpilor au atacat in mod constant atat provincia ocupata cat si provinciile de la sud de Dunare, Costobocii ajungand pana in Attica in Grecia, pradand si arzand toate cetatile si castrele romane intalnite in cale. Sunt documentate 23 de razboaie si rascoale geto-dace intre 106-271 impotriva imperiului roman. Este o curiozitate cum au invatat limba latina Carpii ce locuiau pe malurile Nistrului cand ei erau mai tot timpul in razboi cu stapanirea romana din Dacia Felix.

Deci eu personal nu vad nici o influenta romana asupra modului de viata al geto-dacilor liberi atat timp cat dupa 2.000 de ani avem traditii, obiceiuri si costume populare geto-dace, nu romane.

Explicație:

Legenda intemeierii Romei spune ca tracul Eneas, din aceeasi familie cu geto-dacii, a navigat din Troia ocupata pana in Latium, pe coasta Italiei si a intemeiat o cetate. Daca latinii vorbeau limba materna, traca, cum au latinizat ei pe neamurile geto-dace, facand-i ca in scurtul timp de 165 de ani sa-si uite limba si obiceiurile, romanizandu-se complet?


92385: Ajuta-ma si pe mine te rog mult
Alte întrebări interesante