Limba română, întrebare adresată de alemicula, 8 ani în urmă

Explica mijloacele artistice prin care autorul evidentiaza chipul mamei lui Lucian Blaga

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de lalala2004
1
Caracterizarea mamei: Pentru a te ajuta să scrii o caracterizare completă a mamei din romanul autobiografic „Hronicul și cântecul vârstelor”, scris de Lucian Blaga, profesorii noștri de limba și literatura română îți pun la dispoziție acest material. Accesând eseul realizat de profesorii cu care colaborează echipa Liceunet vei afla că Ana Blaga, mama autorului, este caracterizată atât în mod direct, cât și în mod indirect. De asemenea, cu ajutorul acestei caracterizări vei putea observa că portretul mamei este deosebit de original, ea fiind văzută ca un erou.

„Printre altele, în cadrul acestei lucrări este evidențiată figura mamei scriitorului, Ana Blaga. Mamă a nouă copii, văzută de către scriitor cu ochii plini de poveste și magie ai copilăriei, Ana Blaga apare învăluită în mister. Personaj secundar, feminin și individual, ea este caracterizată cu precădere în mod direct, de către autorul însuși, dar și în mod indirect, trăsăturile ei deducându-se și din vorbele și faptele relatate. (...) Superstițioasă, când observă refuzul fiului său de a vorbi, Ana Blaga apelează la o soluție acceptată social: îl duce la medic. În sufletul ei, însă, există alte speranțe, și anume, «o dezlegare» (un descântec, utilizat adesea în cazuri de «deochi»): «Într-o zi Mama, cuprinsă de nelinişte şi îngrijorare, dar purtată şi de nădejdea unei dezlegări, găsi de cuviinţă să mă ducă la oraş să mă arate unui doctor». Împăciuitoare, nu îl repede pe cel mic, ci încearcă să îl convingă prin metode cât de cât raționale («Hotărâse să mă ia cu binişorul, ca pe un copil mare, şi-mi vorbi


Sorin5174: Lucian Blaga pentru a descrie pe mama sa foloseste mijloacele artistice precum inspiratia, sentimentele, iubirea fata de mama.
Alte întrebări interesante