Explică utilitatea resurselor naturale pentru dezvoltarea economică a unei regiuni. Va rog multtt
Răspunsuri la întrebare
Răspuns:
Economia depinde de mediu
O economie funcţională depinde, printre altele, de fluxul neîntrerupt de resurse naturale şi materiale, precum cheresteaua, apa, recoltele, peştele, energia şi mineralele. Întreruperea aprovizionării cu materiale-cheie poate determina efectiv stagnarea sectoarelor dependente şi poate obliga companiile să disponibilizeze lucrători sau să înceteze să furnizeze anumite produse şi servicii.
Un flux neîntrerupt înseamnă să putem extrage atât de mult cât dorim. Dar chiar putem proceda astfel în realitate? Sau, dacă procedăm astfel, care este impactul asupra mediului? Cât de mult putem, den fapt, să extragem fără a cauza prejudicii mediului?
Răspunsul simplu este că extragem deja prea mult, mult mai mult decât poate produce planeta noastră sau poate reface într-o perioadă dată. Unele studii arată că, în ultima sută de ani, consumul global de materiale pe cap de locuitor s-a dublat, în timp ce consumul de energie primară s-a triplat. Cu alte cuvinte, fiecare dintre noi consumă în mare de trei ori mai multă energie şi de două ori mai multe materiale decât consumau predecesorii noştri în 1900. Mai mult decât atât, în prezent suntem 7,2 miliarde de consumatori, comparativ cu 1,6 miliarde în 1900.
Acest ritm de extracţie şi modul în care utilizăm resursele reduc în realitate capacitatea planetei noastre de a ne susţine. Să privim, de exemplu, stocurile de peşte. Pescuitul excesiv, poluarea şi schimbările climatice au afectat grav stocurile de peşte la nivel global. Numeroase comunităţi din regiunile de coastă care depindeau înainte de pescuit au fost nevoite să investească în alte sectoare, precum turismul. Cele care nu au reuşit să îşi diversifice economia se confruntă cu dificultăţi.