Explicati citatele:
Compune sălbatic, nedisciplinat, curat! Scrie ce îţi vine din adâncurile sufletului tău. Cu cât mai nebunesc, cu atât mai bine! Fii întotdeauna nebun şi fără spirit! Înlătură obstacolele literare, gramaticale şi sintactice. Tu eşti tot timpul un geniu...
Aerul a fost moale, stelele atât de fine, promisiunea fiecărei alei pietruite, atât de mare încât am crezut că sunt într-un vis.
Îmi plac prea multe lucruri și mă încurc din ce în ce mai confuz și plâng de la o stea în cealaltă la alta, până când o să cad
Răspunsuri la întrebare
Primul citat inseamna ca un scriitor adevarat nu este "chiar cu capul",in termeni populari.Acesta are o nebunie care ii ofera izvorul nesecat de imaginatie,care il impinge sa-si puna sufletul intre foi.Un scriitore adevarat nu are niciodata reguli in scriere.In seara asta ii vine un fragmewnt de carte in minte,maine altul si uite asa se scrie o carte,care nu stii sigur daca va fi inteleasa sau nu de toti.Niciun scriitor nu va sta sa noteze introducerea,cauza,cuprinsul,momentul culminant si incheierea.Nu va scrie mereu corect gramatical.De aceea are revizuitori.Scriitorul scrie,nu corecteaza.Fiecare scriitor are in el un geniu in scriere,indiferent in ce domeniu!Iar acum,imi dau seama ca nu este corect citatul "In dragoste si-n razboi se permite orice."Ar fi mult mai corect astfel:"In dragoste,razboi si carti se permite orice."In carti se permite sa zbori la extraterestrii,sa nu fii judecat,sa nu-ti platesti cumparaturile...De aceea cartile sunt taramul infinitului.Totusi,ar fi bine sa existe un limbaj adecvat,cum in dragoste trebuie anulata violenta,iar razboiul are nevoie de un motiv.Peste tot exista reguli,dar aici sunt mult mai putine!
Al doilea citat are o insemnatate depinzand de context.Sigur ca exista metafore.Aerul nu e moale,e curat sau proaspat,iar stelele nu sunt fine,pot fi gingase sau luminoase.Dar momentul prin care trecea autorul se numea "zurleala scriitorului".Pur si simplu,cand stam intr-o noapte si ne uitam la stele,gandindu-ne ca ele ne promit alei pietruite in viata,nu gropi din loc in loc,ne simtim ca intr-un vis.Iar atunci cand simti siguranta unui viitor temeinic,acea satisfactie face ca totul sa para mai frumos decat este.Iar daca o noapte instelata e frumoasa si-asa,ganditi-va cum e daca o mai incarci si cu bucuria de peste zi,ducandu-te intr-un vis.Si cine stie,poate mai inchisese si ochii un pic! :)
Al treilea citat explica faptul ca fiecare are preferinte,mai multe sau mai putine,dar uneori ne putem pierde in ele.Uneori ne plac doua feluri de dulciuri,dar avem bani doar pentru un fel,asa ca trebuie sa alegem,iar alte ori,ne plac doua feluri de a trai,dar trebuie trait numai unul.Unele exemple sunt minore,altele mai majore,dar mereu suferim ca nu am avut parte de ambele.Si suferim pana cand nu mai putem,iar in final explodam.Si ne insiram discursul despre aceasta nedreptate,dar care totusi pastreaza un echilibru.Iar echilibru este esential.Fara acesta toata lumea s-ar intoarce cu susul in jos.Le putem alege si pe ambele,dar aceasta ar implica fapte rele.Daca vrei doua feluri de bomboane si ai putini bani,vei fura,iar daca iubesti doua femei sau doi barbati,vei insela.Asa ca ar fi cazul sa ne mai abtinem din cand in cand din a suferi.Viata contine decizii,care trebuie luate cu responsabilate.
Aceasta este interpretarea mea.Nu stiu daca este cea mai corecta,dar sper ca ti=-am fost de folos! :)