Latina, întrebare adresată de mitdorianionut98, 8 ani în urmă

Explicații, vorbiți despre ea în scris cel puțin o pagină. Expresia: (am venit, am văzut, am învins) Iulius Caesar​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de roxanamaria123451
0

Răspuns:

VENI, VIDI, VICI

Vorbă atribuită lui Iulius Cezar, atît de Plutarh cât şi de Suetoniu, în versiuni diferite însă complementare.

În momentul războiului din Pont, Cezar (100–44) este în culmea gloriei sale. Cu un an înainte, la 9 august 48 î.Hr., îl înfrânsese pe Pompei la Farsalos, în Tesalia, ceea ce îi consolidase reputaţia şi puterea. Însă curând ostilităţile reîncep în Orient, la instigarea lui Farnaces al II-lea, regele Pontului, fiul lui Mitridate. Cezar merge împotriva lui „cu trei legiuni, îl înfruntă într-o mare bătălie de lângă Zela, îi zdrobeşte armata şi îl alungă din Pont.

„Veni, vidi, vici” sunt cuvintele prin care Cezar îl informează de biruinţă, de iuţeala ei şi de caracterul ei hotãrîtor pe unul dintre prietenii săi de la Roma, Amantius.“

Aşa relatează Plutarh, care adaugă: „În latină cele trei cuvinte se termină toate în i, ceea ce face şi mai frapantă concizia expresiei.“

Suetoniu nu vorbeşte de o asemenea scrisoare — pe care unii au crezut-o adresată Senatului —, ci numai de ceremonia triumfului pentru victoria din Pont (unul dintre cele cinci cu care a fost onorat Cezar): „În timpul triumfului el a pus să fie dus în cortegiu şi o tablă pe care, în loc de înşirarea, după obicei, a faptelor de rãzboi, scria doar: Veni, vidi, vici, vrând să arate astfel promptitudinea executării lor.“

Alte întrebări interesante
Matematică, 8 ani în urmă