Istorie, întrebare adresată de AnaMaria1772004, 8 ani în urmă

Exprimati-va opinia, argumentat,despre rolul Tarilor Romane in blocul politico-militar.

Dau coroana! Macar 10 randuri​


albatran: salut, Ana M
albatran: CARE bloc politico militar??CE periopad istorica??
AnaMaria1772004: blocul politico militar antiotoman
albatran: ok
albatran: 20 min
AnaMaria1772004: ok

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de albatran
3

Răspuns:

Trupe de sacrificiu, teritoriu tampon,  pagube colaterale ale crestinatatii, la falia carpatica de "ciocnire a civilizatiilor"

" Ce-i mana pe ei in lupta, ce-au dorit acel Apus'??

Mihai Eminescu- Scrisoarea  a treia

Explicație:

Nu putem intelege pe deplin rolul Tarilor Romane in Evul Mediu Tarziu decat odata cu formarea acestor tari in sfarsitul antichitatii si in Evul Mediu Timpuriu.

Teritoriul Tarilor Romane fusese majoritar  ocupat de catre Imperiul Roman , a organizat ca Dacia Traiana , iar restul ( actuala Moldova , Maramuresul) a ramas sub stapanirea altor poare, daci liberi,  sciti si apoi popoare migratoare.

Imperiul roman s-a  divizat, cele Apus a cazut mai rapid dar aici a supravietuit initial ca Imperiu Religios ( papalitatea si primele regate crestine) cu tentative de unire politica ( Carol cel mare si apoi Sfantul Imperiu Roman de natiune Germanica si apoi nucleul Austro-Ungar)  si apoi financiar (Venetia).

Imperiul Roman de Est, Bizantul de rit ortodox,  a cazut sub turci si astfel dupa un mileniu  lupta nu a mai fost crestini contra crestini , ci crestini contra musulmani.

In avangarda crestinilor era Occidentul catolic  (  "papa cu-ale lui trei coroane puse una peste alta ') cu regatul maghiar ,care avea veleitati de conducere si asupra teritoriilor extracarpatice. De unde 'fuga ' la vanatoare a lui Dragos si intemeierea Moldovei, de unde lupta cu Basarab I la Posada.

Odata cu avansul turcilor in Balcani , rezistenta episodica dar vitejeasca a Tarilor Romane a devenit de interes si pt Occident.

Tarile Romane (istoriografia romaneasca include aici si voievodatul Transilvanei, pe cand cea maghiara considera Pricipatul Transilvaniei ca Perla a Coroanei maghiare---vorbim de Iancu De Hunedoara - "nobil de vaza, ostean viteaz si stalucit stateg, ce pacat ca e roman"-istoric maghiar- si fiul sau Matei Corvin) obtineau victorii episodice sau rezultate indecise si chiar infrangeri la mare lupta ( Rovine- Mircea cel batran,, Targoviste-Vlad Tepers,, Vaslui, Razboieni- St .cel are Calugareni, M.Viteazu)   dar importante in incetinirea inaintarii Im.Otoman.Idem,  paci incheiate onorabil tocmai datorita acestei rezistente ( Mircea cel Batran, Tara Romaneasca , Stefan cel Mare, Moldova ).

Asa ca Occidentul i-a bagat in seama ca trupe auxiliare. Cu intentia mai pe fata sau mai ascunsa de a inlocui influenta/ dominatia otomana cu cea  occdentala (ceea ce s-a si intamplat ulterior, incepand cu epoca moderna, si apoi contemporana  1848-1859-1918- 1877 pana in  1944)

Le-au facut imagine ( Stefan cel mare si apoi Mihai Viteazu erau vazuti ca niste "ultimi cruciati") , le-au promis multe ajutoare si le-au dat putine si conditionat ( desconsiderarea 'expertizei" antiotomane, dar cu pretul infrangerii, Mircea cel Batran , Nicopole, casatorii de convenienta, Stefan cel Mare, promisiunea trecerii la catolicism, Mihai Viteazu) urmate de abandonari/ tradari/asasinate cand interesele au cerut-o ( Vlad Tepes, Mihai Viteazu).

O soarta de independenta fata de turci au avut romanii transilvaneni dar cu pretul dependentei de maghiar, pana la deznationalizare si pierderea religiei (pt ca "voievozii/cnejii" pe model slav sa ramane nobili trebuiau sa se maghiarizeze si catolicizeze; mai tarziu a fost Uniatia )..Pana la lupta de la Mohacs, cand au ajuns principat autonom dar tot sub suzeranitatea  Imp. Otoman.

Romanii ( vlahi sau moldoveni ) au ramas singuri in fata Imperiului Otoman, reusind , cu greu, cu sacrificii materiale si umane enorme, depasite doar de  cele de azi, cu suisuri si coborasuri,  sa isi pastreze identitate nationala si religioasa.

Pana azi,  cand lupta intre civilizatii ( Vest- Orient)  s-a reluat pe acelasi locuri geografice dar pe coordonate economice ,  culturale, etnico-sociale. Nu stim ( nu stim noi ..::) ce ne rezerva viitorul, dar avem 2 state romanesti sub influente  globale diferite.

Viitorul suna ...interesant . Un blestem chinez spune "iti doresc sa ajungi sa traiesti vremuri interesante! ".


AnaMaria1772004: mulțumesc mult
albatran: vezi ca e o opinie PERSONALA nu tocmai p corecta pol;itic; mi-e pritem Platon, dar mai prieten mi-ee adevarull...si cum istoria e scrisa de invingatori iar adevarul e rel;ativ, ti-am spus ce parerwe mi-am format eu din surse diverse
albatran: 0plec cacum...am muncit ceva la e4a...cu placere!!
AnaMaria1772004: Mi-am dat seama
AnaMaria1772004: Te pricepi la română?
Alte întrebări interesante