Limba română, întrebare adresată de Hah89, 7 ani în urmă

faceti o compunere de minim 200 de cuvinte in care sa demonstram faptul ca moara lui califar este proza fantastica​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de balanvalentina82
1

La începutul prozei ne este prezentata moara lui Califar,el își vânduse sufletul Diavolului . Drumul pana acolo este prezentat ca fiind ceva fantastic de înfiorător si primejdios.

In moara lui Califar ne este prezentat subiectul ,moara ,loc in care Stoicea vroia sa ajunga.Stoicea copil din flori ,luat de popa Radu dupa ce i a murit sotia si apoi murise si preotul ,crescut din mila satului ulterior ajuns voinic insa nu era bun de ginere ca era fara familie.Crescut din milă de sat,si pazea cireada de vite ale satenilor,s a incumetat si a mers la moară. Acolo ajuns i a cerut mosului Califar sa -l procopseasca. Si asta a si facut mosul. Stoicea a devenit bogat ,caci a salvat o pe Tecla de un urs,fata de boier ,s a insurat cu ea,a facut copii. Apoi tatarii i -a atacat ,si s-a trezit din vis. Odata trezit,o viata traită ,isi dadu seama ca ":Necuratul il intinse pe un veac de om si suflase in visul lui". Stoicea isi lua ciomagul si il omori pe Vraci. Iar vraciul i a raspuns ca asta astepta de trei sute de ani.

Indiciile sunt clare ca este o proza fantastică,ireală,supranaturala.Timpul a dispărut ,totul s-a evaporat ca si cum nu a fost.Autorul sugerează paranormalul .Timpul si spatiul nu au legaturi firești. Stoicea pare un suflet rătăcit ,fara speranța, face un pact,i se da tot,i se ia tot. Nuvela sugerează vremuri de Vrăjitorie ,vremuri de teamă. Si faptul că disperarea duce la punctul in care faci un pact, dai tot pentru putin. Se arata si brutaliatea omului și disperarea ,un joc intre real si fantastic.Exista o oscilare intre normal si paranormal in aceasta nuvela. Exista si un deznodământ iar finalul este ambiguu,adică fie este un lucru bun ca l a omorat pe vraci,ori un lucru rau ca se duce n iad ca l a omorat si a facut pactul. Fie ce o fi,este tipul de nuvela in care ai dorii sa intorci timpul pentru ca Stoicea sa nu se fi dus la moara lui Califar ,care desi stia unde merge,insetat de avere si putere si-a pierdut sufletul,latura umana .A trait o viata bună intr o visare, și apoi i s a luat tot,moment in care devine violent si comite o crimă ca sa se răzbune pentru ca primise ceea ce a cerut si apoi i s a luat brusc.

Alte întrebări interesante