Matematică, întrebare adresată de adelinadariciuc1, 8 ani în urmă

faceti un proiect despre "metode aritmetice de rezolvare a problemelor" "PROIECT SA FIE"VA ROG REPEDE DAU COROANA SI 5 STELE!!!!​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de ioanabv87
2
METODA FIGURATIVĂ SAU METODA GRAFICĂ
Metoda artitmetică, care pentru reprezentarea mărimilor din problemă și a relațiilor dintre ele utilizează elemente grafice sau desene și scheme se numește metoda figurativă sau metoda grafică.
În aplicarea acestei metode se poate face apel la orice categorie de elemente grafice sau combinații ale acestora cu condiția ca ele să fie adecvate naturii datelor problemei și specificului lor. Astfel, se pot întâlni:
-desene care reprezintă acțiunea problemei și părțile ei componente (pentru clasele mici);
-figuri geometrice diferite: segmentul de dreaptă, triunghiul, dreptunghiul, pătratul, cercul; -figurarea schematică a relațiilor matematice dintre datele problemei;
-diverse semne convenționale, unele obisnuite, altele stabilite de comun acord cu elevii; -elemente grafice simple: puncte, linii, ovale, cerculete, etc.
Metoda figurativă ajută la formarea schemei problemei, la concentrarea asupra tuturor condițiilor problemei. În rezolvarea unei probleme care face apel la această metodă, sprijinul se face pe raționament, folosind întelesul concret al operatiilor.

METODA COMPARAȚIEI SAU METODA ADUCERII LA ACELAȘI TERMEN DE COMPARAȚIE
Metoda comparației se foloseşte la problemele în care se dau mai multe mărimi între care se pot stabili mai multe relaţii şi se cere să aflăm valorile acestor mărimi.
Etapele urmate în rezolvarea unei probleme prin această metodă sunt următoarele:
- se compară relaţiile date între mărimi;
- se transformă relaţiile (prin înmulţiri, adunări etc.) pentru a obţine acelaşi termen de comparaţie (aceleaşi mărimi pentru două sau mai multe necunoscute);
- prin reducere sau înlocuire se elimină una sau mai multe mărimile necunoscute în aşa fel încât să rămână o singură necunoscută;
- se determină necunoscuta rămasă;
- se determină celelalte necunoscute.

METODA FALSEI IPOTEZE SAU METODA PRESUPUNERII
Problemele care se pot rezolva prin această metodă sunt foarte numeroase. Prin aceasta metodă poate fi rezolvată orice problemă ale cărei date sunt mărimi proporționale.
Metoda falsei ipoteze este metoda aritmetică prin care rezolvarea unei probleme are loc pe baza unei presupuneri, a unei ipoteze, confruntând apoi situația reală cu cea creată prin introducerea datelor ipotetice. Numele metodei se justifică prin faptul că ipoteza care se face nu corespunde decât întâmplator cu rezultatul problemei. Ea se utilizează în toate cazurile în care, prin ipotezele care se fac, se poate ajunge la stabilirea relațiilor dintre datele problemei și deci la rezolvarea ei.

METODA MERSULUI INVERS
Prin metoda mersului invers se rezolvă aritmetic anumite probleme în care elementul necunoscut apare în faza de început a șirului de calcule care se impun. Această metodă de rezolvare a problemelor de aritmetică se numește a mersului invers, deoarece operațiile se reconstituie în sens invers acțiunii problemei, adică de la sfârșit spre început, fiecărei operații corespunzându-i inversa ei. Metoda mersului invers se aplică atât în rezolvarea exercițiilor numerice care conțin necunoscută, cât și în rezolvarea problemelor care se încadreaza în tipul respectiv, adică în care datele depind unele de altele succesiv, iar enunțul respectivei probleme trebuie urmărit de la sfârsit spre început și în fiecare etapă se face operația inversă celei apărute în problemă. Deci, nu numai mersul este invers, ci și operațiile care se fac pentru rezolvare sunt inverse celor din problema. Proba se face aplicând asupra numărului găsit operațiile indicate în enunțul problemei

REGULA DE TREI SIMPLĂ
Regula de trei simplă reprezintă o schemă de așezare a datelor și de utilizare a acestor date în orientarea și desfășurarea procesului de gândire care intervine în examinarea și rezolvarea unor probleme cu mărimi proporționale.
În problemele care se rezolvă prin regula de trei simplă intervin doua mărimi direct sau invers proporționale, fiecare mărime cu câte o pereche de valori, una din aceste valori fiind necunoscută. Prin urmare, în aceasta categorie de probleme se dau trei valori cu ajutorul cărora se găsește cea de-a patra valoare, fapt care justifică numele pe care îl poartă: regula de trei.

REGULA DE TREI COMPUSĂ
Problemele care se rezolvă prin regula de trei compusă exprimă dependența direct sau invers proportională a unei mărimi față de alte două sau mai multe mărimi. Ele au în general caracter practic aplicativ întrucât ilustrează prin elemente matematice o serie de situații reale, întâlnite în viața de toate zilele sau în diferitele aspecte ale procesului de producție.
Rezolvarea unei probleme prin regula de trei compusă presupune aplicarea succesivă a regulii de trei simplă, asociind mărimii care conține necunoscuta pe rând câte una din celelalte mărimi și exprimând valoarea necunoscută în funcție de acestea.



adelinadariciuc1: mersi
Alte întrebări interesante