Limba română, întrebare adresată de ovidiu2409, 8 ani în urmă

fara seen
va rog din suflet
cerinta este jos
mulțumesc!

Anexe:

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Komisarul
1

Răspuns:

Buna! Nu stiu daca ma voi ridica la nivelul schemei, dar voi incerca! NU trebuie sa fii convins ca va fi si o lucrare  excelenta, asa cum te-ai astepta!

Paralela va fi intre poeziile "De-as avea" si "De ce nu-mi vii"

Prima poezie este  cea de debut a poetului, scriind-o cand avea doar 16 ani si  fiind un adolescent visator, pe cand cea de-a doua poezie este scrisa la sfarsitul vietii, cu doi ani inainte de a se stinge.

Ambele poezii au ca tema iubirea impletita cu natura aici finnd asemanarea ), insa intre cele doua exista diferente de abordare  a eului liric si artistic.

De-as avea este o poezie romantica in care sunt exprimate  gandurile si sentientele direct ale eului liric, tema iubirii invaluindu-te  inca din prima strofa, prin paleta de figuri de stil - iubita este descrisa printr-o metafora fiind comparata  cu o "mandra floare", "mandra. dulce , rapitoare..." epitetele curgand in valuri pentru a sublinia nu doar chipul, dar si trupul  ( ea este gingasa, tinerica... cu chip alb de copilita) careia ii sopteste "soapte de amor". Tot in poezia aceasta muzicalitatea versurilor iti da senzatia de duiosie, de traire deplina a sentimentului de iubire pura.

Daca trecem la cea de-a doua poezie, "De ce nu-mi vii", o poezie a maturitatii , o poezie in care este demonstrata direct dezamagirea, melancolia, tristetea suferita de eul liric. Aici eul liric exprima dorinta de a nu mai fi singur, intr-o lume in care este toamna tarzie, parca prefigurand moartea ce avea sa vina. Daca in prima poezie eul liric se exprima tandru, duios transparenta si muzicalitatea versurilor prefigurand tinerete, zburdalnicie, frumusete, in cea de-a doua, chiar daca tema este iubirea, eul liric este convins ca iubita l-a parasit, ca nu va veni, folosind  repetitia sintagmelor  "de ce nu-mi vii, de ce nu-mi vii!"

Natura este prezenta si ea, insa este diferita de cea din "De-as avea", aici toamna fiind considerata anotimpul sfarsitului  unde " lanurile sunt pustii", , " randunelele se duc", bruma se aseaza...

Desi este dezamagit, eul liric mai spera totusi o reintoarcere a fiintei iubite "o vino, iar i al meu brat...", desi alte femei i-au fost in preajma, "ca tine nu-s, ca tine nu-s", ridicand-o totusi pe un piedestal.

Explicație:

Nu stiu daca am atins punctele cerute, cred insa ca am vorbit mai mult la general!


ovidiu2409: mulțumesc oricum
Komisarul: cu placere! succes!
ovidiu2409: trebuie sa fac paralela între pe langa plopii fara sot si floare albastră
Alte întrebări interesante