Istorie, întrebare adresată de amnevoiedejutor, 8 ani în urmă

FIȘA DE LUCRU

Cititi relatările, de pe coloana alăturată, ale unor căIători din secolul al XV-lea și răspundeți la următoarele cerințe:
Caracterizați pe scurt atitudinea europenilor creștini față de civilizația turcilor otomani.
Care este mesajul pe care îI transmit aceste texte?
„Una din hotărârile cele mai importante și mai bine chibzuite pe care Cuceritorul le-a luat atunci a fost numirea unui patriarh grec ortodox, pentru a-i îndemna pe creștinii fugiți să se reîntoarcă în oraș. (...) Ca urmare, sultanul hotărî să organizeze comunitatea grecească în millet-uri (neamuri), sistem tradițional în Orientul Mijlociu, care îngăduia minoritătilor să-și rezolve problemele proprii potrivit legilor și obiceiurilor lor sub cârmuirea conducătorului religios, singurul lor reprezentant în fața puterii civile. Turcii foloseau deja acest procedeu în regiunile unde existau importante comunități grecești.”

Găsiți cuvântul potrivit pentru a descrie atitudinea otomanilor față de popoarele cucerite, așa cum rezultă din politica oficială a sultanilor.
Identificați perioada din istoria otomană la care se referă textul.
Numiți o consecință a politicii sultanilor față de comunitățile etnice cucerite.


Încă din vremea califului Omar și a celor dintâi mari cuceriri pentru crediță, tradiția islamica stabilise reguli pentru chipul în care să fie tratate, după cuviință, popoareie cucerite. Dacă un oraș sau un ținut se predă de bunăvoie cuceritorului, atunci nu trebuie să fie jefuit, cu toate că poate avea de plătit o despăgubire. Locuitorii, fie ei creștini sau evrei, își păstrează Iăcașurile de cult.
Acum, sultanul făgăduise oștenilor săi cele trei zile de prădăciuni la care aveau dreptul și aceștia s-au și revărsat în oraș Odată pătrunși înlăuntrul orașului, toți se uneau în goana sălbatică după pradS. Ucideau pe cine întalneau în cale, bărbați, femei și copii, fără deosebire. Sângele curgea șiroaie pe străzi la vale.
Unii dintr-înșii au nimerit peste o mișcătoare procesiune de femei, care se îndrepta spre biserica Sf. Teodosia, în ziua ei de hram, ca să o roage să le ocrotească. Femeile au fost încercuite și apoi împărtite între cei care le prinseseră.
Jaful s-a prelungit toată ziua. Mănăstirile de călugări și maici au fost încălcate și cei din Iăuntrul lor ridicați. Calugării și calugărițele mai în vârstă s-au ținut de vechile datine de supunere ale Bisericii Ortodoxe și nu s-au împotrivit. Casele particulare au fost jefuite una după alta, și fiecare ceată de prădutori Iăsa la intrare câte un stegulet, ca să arate când o casă fusese pe deplin golită. Cei care le locuiau erau luați împreună cu tot ce aveau. Cine se prăbușțea fiindcă era prea șubred era omorât, cum s-a întamplat și multor prunci, socotiți că nu prețuiesc nimic.” (Steven Runciman, Căderea Constantinopolului).....vă rog........

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de mihaela1cristina
1

Răspuns:

Trebuia să pui o poza că așa nu se înțelege nimic

Alte întrebări interesante