FIȘA RECAPITULATIVĂ NR. 1
Se dă textul:
Nu-mi displace ce fac acum, deși poate că simpla afirmație sugerează contrariul. Dar nu, nu e așa. Îmi place să programez, îmi place să fac treaba pentru care am fost pregătit și pentru care am simțit chemare încă din copilărie. Am coconul meu și lumea mea virtuală, populată de prieteni și lumi fantastice. Pot fi zeu, pot fi erou sau simplu pelerin. Istoria mă poate ține minte așa cum doresc eu, într-o mie de feluri, dacă asta vrea. Într-un miliard de feluri, dacă asta e dorința mea. Pentru că eu scriu codurile existenței. Eu dau directivele creației. Prin mine apar limbajele și tot ce ține laolaltă materia. Pot fi ființă și neființă, pot trăi în materie și în antimaterie. Și pot călători în găuri negre sau mă pot bucura de spectacolul supernovelor. (…)
Iar pe femeia aceea, robotul care ne-a prezervat conștiința, doar pe ea o urăsc și prin ea am ajuns să urăsc tot ce este mașină. (…)
Încerc să recreez atmosfera din acel loc numit Mama Navă. Văd lumina, simt obiectele, miros atmosfera, dar nu o pot crea pe ea. (…)
Înclin din cap într-un amestec de râs și lacrimi. Femeia se îndepărtează și aștept să văd cum lumea se schimbă, acum când știu cine suntem. Aici, nimic nu se schimbă și-mi las capul pe umărul ei, privind cum copiii aleargă după robot, aruncând în el cu obiecte și vorbe de ocară. Strâng totul în pumn, cu o mișcare lină și alunecăm din nou în cyberspațiu, unde privim cerul albastru, înconjurați de miresmele pădurii și ale florilor sălbatice.
(Daniel Timariu – Păpușarul)
Cerințe:
1. Extrage două cuvinte cu diftong și două cu hiat din primul paragraf al textului dat.
2. Explică rolul virgulei din enunțurile: Pot fi ființă și neființă, pot trăi în materie și în antimaterie. Aici, nimic nu se schimbă (…)
3. Identifică, în primul paragraf, un cuvânt derivat, un cuvânt compus și unul obținut prin conversiune.
4. Numește modul de expunere pe care se bazează textul dat.
5. Notează diateza, modul, timpul și funcția fiecărui verb subliniat în text.
6. Precizează valoarea morfologică și funcția sintactică pentru fiecare cuvânt subliniat în enunțul: Și pot călători în găuri negre sau mă pot bucura de spectacolul supernovelor.călători,în găuri negre,de spectacolul ,supernovelor.
7. Identifică raportul sintactic dintre propozițiile din fraza de la exercițiul anterior.
8. Ce fel de subiect au propozițiile din fraza de la exercițiul 6?
9. Rescrie fiecare propoziție subordonată din fraza următoare, precizându-i felul: Îmi place să programez, îmi place să fac treaba pentru care am fost pregătit și pentru care am simțit chemare încă din copilărie.
10. Construiește o frază alcătuită din două propoziții, în care să existe o subordonată predicativă introdusă prin adverbul relativ „când”.
11. Construiește o frază alcătuită din două propoziții, în care să existe o subordonată completivă directă introdusă prin pronumele relativ „ce”.
12. Construiește o frază alcătuită din două propoziții, în care să existe o subordonată atributivă introdusă prin adverbul relativ „când”.
13. Construiește o frază alcătuită din două propoziții, în care să existe o subordonată subiectivă cerută de un adverb predicativ.
Răspunsuri la întrebare
Răspuns de
12
1. Poate și treaba
2. Rolul virgulei in enunțurile citate este de a separa apozitiile de restul comunicării.
3. Neființă-derivat
Antimaterie-compus
Dorința-conversiune
4. Modul de expunere pe care se bazează textul este monologul.
10. Este ușor când înveți.
11. Am uitat ce trebuie să fac.
13. Desigur că e bine să citești.
2. Rolul virgulei in enunțurile citate este de a separa apozitiile de restul comunicării.
3. Neființă-derivat
Antimaterie-compus
Dorința-conversiune
4. Modul de expunere pe care se bazează textul este monologul.
10. Este ușor când înveți.
11. Am uitat ce trebuie să fac.
13. Desigur că e bine să citești.
Alte întrebări interesante
Geografie,
8 ani în urmă
Matematică,
8 ani în urmă
Matematică,
8 ani în urmă
Engleza,
8 ani în urmă
Matematică,
8 ani în urmă
Fizică,
9 ani în urmă
Limba română,
9 ani în urmă
Biologie,
9 ani în urmă