Biologie, întrebare adresată de adrianap, 9 ani în urmă

formuleaza concluzii cu cuvinte proprii despre inportanta respiratiei si transpiratiei la plante

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de eleeweleew
15

Salut!

Transpirația la plante diminuează semnificativ consumul de energie necesar în absorbția apei și a sărurilor minerale. Prin faptul că plantele transpiră (elimină apă sub formă de vapori), frunzele „cer” apă, care va fi absorbită pasiv (fără consum de energie) de către rădăcină, deci asigură transportul ascendent al sevei brute în plantă.

Prin procesul de transpirație, se împiedică supraîncălzirea plantei (ca și la om).

Datorită presiunii osmotice (generate în urma transpirației) de la nivelul celulelor stomatice, acestea se mențin deschise întocmai ca gazele respiratorii să pătrundă și să iasă din organism.

Respirația este un proces vital pentru toate organismele vii, datorită faptului că respirația reprezintă procesul de sintetizare și acumulare a energiei în molecule de ATP, realizându-se reacții de oxidare și reducere asupra susbstratului organic.

În cadrul respirației aerobe se obține o canitate mare de energie (aprox. 650 kcal) dintr-un singur mol de glucoză.

Energia obținută prin respirație se poate utiliza pentru sinteza substanțelor organice, pentru mecanismele active de transport (ioni minerali) sau schimb activ de substanțe. Rareori, energia este eliberată în mediu (căldură).

Plantele pot respira și anaerob în condiții extreme, de exemplu, pe parcursul inundațiilor. Ostiolele se închid și glucoza este degradată lent, producându-se o cantitate mică de energie (maxim 30 kcal).

Alte întrebări interesante