Limba română, întrebare adresată de iliescualexandra06, 8 ani în urmă

Formuleaza in 30-50 de cuvinte semnificatia versurilor"Blestemat safie locul /Unde mi s-a aprins focul/De-mi tot plâng acum norocul.

Anexe:

iliescualexandra06: URGENT dau coroana

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de albatran
10

Este o atitudine infantila.Ditamai flacaul indragostit, dar in acelasi timp nemultumit de aceasta stare, se supara nu pe el, nu pe mandra, nu pe relatia ce ar dori-o , ci pe LOCUL unde a aparut acesta dragoste , ca un copil mic care se supara pe masa de care s-a lovit.

Tot ca un copil ce o roaga pe mama sa "bata" masa, si flacaul nostru roaga vrajitoarea ( gratis!! "cu mine fa-ti pomana") sa ii stinga aceasta patima.

Textul arata egoismul masculin, starea conflictuala interna de a fi supus unui sentiment incontrolabil ce il scoate din "linistea" uzuala si posibil frustrarea dragostei neimplinite (nu ni se spun de ce aceasta dragoste nu s-ar putea implini).

El bleastama timpul si locul in care a aparut dragostea mistuitoare, nu cauta o rezolvare in el insusi sau in realitate.

Poezia ne arata ca, prin proprie alegere, dragostea egoista nu are nimic de a face cu ratiunea, si mai degraba invoca  magia pt "rezolvarea", tot unilaterala, a  situatiei.


Extra

Textul ne arata ca lumea satului era patriarhala, barbatul hotara ; nu stim nimic despre mandra, daca aceassta  il accepta sau nu.Barbatul a hotarat ca, desi o place si o doreste, va stinge acest foc; pt asta apeleaza tot la o femeie, dar a carei tinerete este trecuta si care acum este valoroasa pt vrajile ce le poate face.Femeia este deci discriminata: tanara este vazuta ca ispita, ca sursa de suferinta, nici macar nu este instiintata de acest dor, iar batrana ca rezolvitoare de probleme gratis, ca asa vrea barbatul.



albatran: ia si tuce 50 cuvinte iti plac mai mult..
Alte întrebări interesante