Formulează, sub formă de enunţuri, răspunsuri la fiecare din următoarele cerinţe: 1. Notează două aspecte care fac din Peştera Urşilor unul dintre principalele obiective turistice ale Apusenilor. 2. Menţionează două tipuri de fosile descoperite în Peştera Urşilor. 3. Precizează lungimea galeriei care nu este destinată vizitării. 4. Precizează cum s-a reușit deschiderea peșterii. 5. Explică de ce peștera prezentată poartă numele de Peștera Urșilor.
Răspunsuri la întrebare
1. Notează două aspecte care fac din Peştera Urşilor unul dintre principalele obiective turistice ale Apusenilor.
Principalele două aspecte care fac din Peștera Urșilor un obiectiv turistic important sunt diversitatea formaţiunilor de stalactite şi stalagmite şi cantitatea impresionantă de urme şi fosile ale ursului de cavernă.
2. Menţionează două tipuri de fosile descoperite în Peştera Urşilor.
Mai multe tipuri de fosile au fost descoperite, printre care fosile ale ursului de cavernă (Ursus spelaeus) şi ale hienei de peşteră.
3. Precizează lungimea galeriei care nu este destinată vizitării.
În lungime de 521 m, a doua galerie nu este destinată vizitării, ci este rezervată cercetărilor ştiinţifice.
4. Precizează cum s-a reușit deschiderea peșterii.
Peştera a fost deschisă artificial prin dinamitarea porţiunii de la intrare, în timpul lucrărilor de exploatare a calcarului (pe 17 septembrie 1975).
5. Explică de ce peștera prezentată poartă numele de Peștera Urșilor.
Peştera se numește a „Urșilor” datorită numeroaselor fosile de urşi de cavernă care s-au descoperit aici. Acum 15.000 de ani, peștera era un loc de adăpost pentru aceste animale, care se retrăgeau aici la bătrânețe, așteptându-și sfârșitul.