Limba română, întrebare adresată de Utilizator anonim, 9 ani în urmă

Găsiți TOATE figurile de stil și imaginiile artistice din poezia PESTE VĂRFURI( DE SUS) apoi precizate ce fel de figură de stil este și apoi EXPLICATE!

Anexe:

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Farben
5
**Figurile de stil sunt folosite cu scopul de a oferi textului expresivitate și de a sugera sentimentele, ideile și gândurile eului creator.
*Personificarea* este figura de stil prin care sunt atribuite însușiri omenești (acțiuni, trăsături etc.) unor ființe necuvântătoare, plante, obiecte, elemente ale naturii, cu scopul de a fi conturată mai bine viziunea despre lume a eului liric.
personificări: "Codru-și bate frunza lin", "melancolic cornul sună", "Sufletu-mi nemângâiet/ Îndulcind cu dor de moarte", "De ce taci" (cornul), "Mai suna-vei dulce corn", "dulce corn";

*Inversiunea* este figura de stil prin care se schimbă poziționarea obișnuită a cuvintelor, folosită cu scopul de a se evidenția o trăsătură, o idee, un obiect, o stare etc.

inversiuni: "melancolic cornul sună", "fermecata/ Inima-mi spre tine-ntorn", "dulce corn";

 *Repetiția* este figura de stil prin care este reluat de mai multe ori același sunet, cuvânt, secvență, cu scopul de a accentua viziunea eului liric.

repetiții: "mai departe, mai departe", "Mai încet, tot mai încet";

*Metafora* este figura de stil care trece de la sensul propriu la cel figurat al unui cuvânt și oferă însușiri deosebite printr-o comparație subînțeleasă, în care lipsesc termenii specifici (ca, precum).
metaforă: "dor de moarte";

*Înterogația retorică* este figura de stil care constă în adresarea unei întrebări la care nu se așteaptă răspuns, folosită cu scopul de a transmite cititorului in mod indirect sentimentele, gândurile, ideile, dorințele eului liric.
înterogațiile retorice: "De ce taci, când fermecata/ Inima-mi spre tine-ntorn ?", "Mai suna-vei dulce corn,/ Pentru mine vreodata ?";

**Imaginile artistice 
sunt folosite cu scopul de a solicita stimulii vizuali, auditivi, olfactivi, tactili, motorii, ai cititorului, astfel fiind conturat tabloul imaginar.
vizuale: "Peste vârfuri trece luna", "Dintre ramuri de arin"
auditive: "melancolic cornul sună", "Mai suna-vei dulce corn"

Utilizator anonim: pentru că trebuie la ora 7 trebuie să plec din localitate și acolo nu voi avea semnal.
Farben: Nu stiu daca reusesc pana la ora 6.
Utilizator anonim: Fă un efort, dacă nu o să vă eu mai târziu pe telefon dacă nu reușești
Utilizator anonim: măcar la ora 8 să reusești
Farben: Ți-am trimis un mesaj :)
Utilizator anonim: trebuie explicate si imaginiile vizuale și auditive, te rog
Farben: Încearcă și singurică, că nu-i greu. Cele vizuale descriu cadrul natural/pădurea, iar cele auditive sunetul cornului.
Farben: :)
Utilizator anonim: Mulțumesc!
Utilizator anonim: Ai uitat să-mi explici inversiunile, te rog, că nu știu cum se explica
Alte întrebări interesante