Limba română, întrebare adresată de andrei374390, 8 ani în urmă

harap alb, rezumat cat mai scurt posibil, cat mai scurt :)​


mateicojanu777: repet, îmi pare rău că e atât de lung...
mateicojanu777: Dar şi mie mi-a luat 45 de min. ;)

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de mateicojanu777
4

Bună! Acesta e cel mai scurt la care m-am gândit... povestea e lungă....

Harap alb

Un crai are trei fii. Fratele său, Verde-Împărat, care stăpânea o țară îndepărtată, neavând moștenitori băieți, îi scrie să-i trimită pe unul dintre feciori pentru a-l lăsa pe tron la moartea sa.

Fiul cel mare al craiului pleacă la drum. Ca să-i încerce puterile, tatăl său îi iese în cale îmbrăcat în piele de urs. Flăcăul se sperie și se întoarce înapoi, stârnind batjocura părintelui său. Tot aşa pățește și mijlociul.

Mezinul este sfătuit de o bătrână cerşetoare cum să procedeze pentru a nu mai păți ruşinea fraților săi. Îi cere tatălui său calul, armele și hainele din tinerețe. Deşi uimit, craiul este totuşi de acord. Calul se dovedește a fi un cal fermecat, care nu se sperie de urs atunci când îi iese în față. Astfel, mezinul pleacă mai departe, primind de la tatăl său blana de urs și sfatul să se ferească de oamenii spâni sau roşi.

Cutreieră mult timp, până când, într-un codru întâlnește un om spân, care îi apare de trei ori sub trei înfățișări diferite, oferindu-se să-i fie slugă. În cele din urmă, fiul cel mic al craiului, nemaiştiind pe ce cărări să o apuce, acceptă ultima propunere a spânului. Cei doi străbat o bucată de drum, după care spânul, prin vicleşug, îl convinge pe fiul craiului să coboare într-o fântână ca să se răcorească. Îl închide acolo și îl obligă să i se supună. Cei doi schimbă între ei hainele și identitatea. Fiul craiului devine sluga spânului şi este botezat Harap-Alb.

Cei doi îşi continuă drumul spre țara lui Verde-Împărat. Ajunși acolo, spânul este primit şi tratat cu tot respectul cuvenit moştenitorului tronului, iar Harap-Alb este trimis la grajduri. după aceea, spânul, pentru a-l impresiona pe împărat, îl trimite pe Harap-Alb să aducă o salată rară, din grădina ursului, apoi o piatră nestemată din fruntea cerbului, două sarcini foarte periculoase. Cu ajutorul bătrânei cerşetoare - care se dovedeşte fi Sfânta Duminică -, tânărul reuşește să ducă la bun sfârşit cele două îndatoriri. Curând treia oară este trimis s-o aducă pe fata împăratului Roş, cunoscută ca mare vrăjitoare. Drumul către împărația acestuia este lung. Harap-Alb are ocazia să facă fapte bune: să ajute nişte furnici și un roi de albine,

primind de la acestea câte o aripă fermecată. Se întovărăşeşte apoi cu cinci făpturi ciudate, care se oferă să îl ajute: Gerilă, Flămânzilă, Setilă, Ochilă şi Păsări-Lăți-Lungilă. Cu ajutorul acestora şi cu darurile de la furnici şi albine, Harap-Alb reuşește să depăşească încercările la care îl supune împăratul Roş și să o capete pe fiica acestuia pentru a o duce spânului.

Doi tineri prind drag unul de altul. Când ajung la palatul împăratului Verde, fata dezvăluie tuturor adevărata identitate a lui Pe drum cei Harap-Alb. Spânul, mânios că a fost trădat, se repede şi îi taie acestuia capul. Imediat, calul lui Harap-Alb îl ucide pe spân, azvârlindu-l din înaltul cerului. Fata împăratului Roş îl readuce la viață pe Harap-Alb cu apă moartă şi apă vie.

Cei doi se căsătoresc și împăratul Verde le dă binecuvântarea și împărăția totodată.

Scuze, are 10 pagini... dar textul are mai multe ;)

Sper că te-am ajutat totuşi!

Alte întrebări interesante