Limba română, întrebare adresată de Utilizator anonim, 8 ani în urmă

heii ma poti ajuta cu o caracterizare a comisului ionita? dau 20 de puncte

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de TheBestHacker
2
   Personajul principal este instanta narativa prin care autorul isi transmite in mod indirect ideile si sentimentele in opera epica, aflat in prim-plan in centrul actiunii, fiind caracterizat atat in mod direct cat si indirect.
   Comisun Ionita este personajul principal al povestirii in rama ,,Iapa lui Voda`` din volumul ,,Hanu Ancutei`` de Mihail Sadoveanu care devine personaj narator in naratiunea inserata, in al doilea plan al naratiunii din moment ce el relateaza o istorie din vremea tineretilor sale la care el isusi este participant.
   Caracterizarea directa apare inca din expozitiune cu ajutorul descrierii de tip portret : ,,Era un om nalt,carunt,cu fata uscata si adanc brazdata.In jurul mustatii tusinate...`` .
   Acesta este caracterizat si indirect prin intermediul dialogului, prin intermediul caruia se mandreste de calul sau :,,Cal ca mine n-are nimeni.``
Mai este caracterizat indirect si prin felul de a fi : ,,Cum va spuneam,domnilor mei``. Acesta este emotiv,la intalnirea cu domnitorul, desi stie ca are dreptate, emotia se transforma in frica ,,Pe loc am stiut ca trebuuie sa inchid ochii si sa fiu infricosat``.
   Fiind caracterizat atat in mod direct cat si indirect, fiind prezent in toate momentele subiectului, se poate afirma ca Ionita comisul este personajul principal in textul ,,Iapa lui Voda``
Alte întrebări interesante