Idei principale Dunărea si Oltul de Goerge Coșbuc REPEDE...
Răspunsuri la întrebare
"Dunărea și Oltul" este un poem în care, printr-un dialog între fluviu și râu, ultimul plânge soarta poporului pe care o cunoaște în amănunt prin trecerea sa din munte către vărsare.
Ideile principale:
I. Dunărea întreabă Oltul despre zbuciumul său și tulburarea pe care o are la vărsare, fiind curioasă dacă se datorează aceasta faptului că plouă mult la munte sau rupe el malurile.
II. Oltul răspunde că rupe și malurile dar și că inundă satele atunci când plouă mult, dar că tulburarea sa este motivată mai ales de sentimentul de milă pe care îl trăiește în trecerea sa.
III. În viziunea sa, Oltul consideră că Dunărea vede în drumul său țări care, spre deosebire de cea pe care o străbate el, sunt libere și, mai mult, recunoscătoare și mândre de graiul lor.
IV. Dunărea poate avea doar o viziune superficială asupra țării noastre, în timp ce Oltul, trecând prin multe sate vede lucrurile în profunzime.
V. Prin tulburare își strigă mâhnirea pe care o trăiește văzând neamul românesc, care este condus de cei nedrepți, iar în tulburarea sa nu mai știe ce face, uneori înghițind și mal și oameni.