Limba română, întrebare adresată de alinabercu, 9 ani în urmă

Ideile principale de la noi la cladova

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de paindragon1543
480
Popa Tonea statea si privea malul Duanrii in timp ce mai citea din Psaltire. Acesta se uita lung la casa de peste tarm, casa iubirii sale si isi reprosa siesi greselile savarsite. El a iesit din casa abia dupa ce si-a pus Psaltirea in biblioteca. Tonea se gandea la pericolul ce il paste, avand in vedere ca era un preot cu multe calitati si era cunoscut.
El tinea o slujba in Duminica Tomei cand a intalnit-o pe Borivoje. A fost fermecat pe loc si de atunci nu si-a mai luat gandul de la dansa. Traico i-a cerut ajutor cu privire la imprumutul unor bani cu dobanda. Astfel, preotul i-a invitat la masa unde el si Borivoje faceau schimb de priviri.
Peste cateva zile, popa Tonea s-a intalnit cu o batrana pe drum, iar aceasta i-a adus la cunostiinta sentimentele Borivoicai.
Jupanul Traico i-a cerut sa aduca prima dobanda, dar sosirea fiului lui Simion i-a dat planurile peste cap. El l-a rugat sa-l impartaseasca si sa-l spovedeasca pe tatal sau. Preotul Tonea a plecat mai apoi la Cladova cu cele sfinte in brate.
A ajuns la casa frumoasei sarboaice unde a constatat ca iubirea lor este interzisa din  cauza mai multor factori. Acesta a plans dupa iubita sa, insa a reusit sa se opreasca.
Borivoje s-a imbolnavit din pricina ignorantei preotului, din dragoste. Inainte sa moara a avut parte de ultima intalnire cu Tonea, intalnirea in care a pregatit-o pentru cele ce au urmat.
Sper ca te-am ajutat :)
Alte întrebări interesante