Limba română, întrebare adresată de ddany5603, 8 ani în urmă

Identifica în textele studiate de tine în aceasta unitate o legătură cu arta lui Constantin Brâncuși

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de AdrianaZ
5

Cine a fost Constantin Brâncuși?

Constantin Brâncuși s-a născut în anul 1876 (19 februarie) în satul Hobița, județul Gorj și a murit în anul 1957 (16 martie) la Paris, Franța. A fost unul dintre cei mai mari sculptori ai lumii cu contribuții remarcabile în arta sculpturii abstracte moderne.

Arta sa a fost influențată puternic de tradițiile populare românești. Deși în multe din operele sale se recunoaște și o influență din arta modernă, sorgintea lor se regăsește în arta populară și în natură, cu simboluri primordiale din folclorul românesc.

De exemplu, operele tripticului său de la Târgu-Jiu sunt din arta populară gorjenească, mai precis din decorurile de pe elementele arhitecturale tradiţionale

Brâncuși a produs numeroase sculpturi din lemn. Este cel mai bine cunoscut pentru sculpturile sale abstracte cu păsări în zbor și capete ovoide.

Exemplu: „Măiastra”, o sculptură numită după o pasăre miraculoasă din miturile românești, creată în 1912.

În 1918, Brâncuși a sculptat în lemn prima versiune a „Coloanei Infinitului”. Creată prin repetiția de elemente simetrice suprapuse, opera a fost inspirată de pilonii caselor țăranilor din România. În această operă, ca mai în toate creațiile lui, Brâncuși a exprimat nevoia de evoluare spirituală.

Motivele culturii tradiţionale româneşti sunt întâlnite îndeosebi la lucrările de artă care formează Ansamblul monumental „Calea Eroilor“ de la Târgu Jiu, un omagiu adus eroilor căzuți în timpul Primului Război Mondial.

Cele patru componente sculpturale:

  • Masa tăcerii;
  • Aleea scaunelor;
  • Poarta sărutului;
  • Coloana infinitului (sau Coloana fără sfârșit).

Toate acestea sunt dispuse pe aceeași axă, orientată de la apus spre răsărit, cu o lungime de 1275 m.

În concepţia lui Brâncuşi, orice lucru din univers are suflet, iar partea materială şi cu cea spirituală formează o unitate.

Alte întrebări interesante