identifica predicatele din textul de mai jos
Răspunsuri la întrebare
Răspuns:
sta
a întins
mureau
au uscat
înfloreau
înverzeau
ianaltau
împodobeau
scuturau
Explicație:
PREDICÁT, predicate, s. n. 1. (Gram.) Parte principală a propoziției, care arată o acțiune, o stare sau o însușire a subiectului. ◊ Predicat verbal = predicat exprimat printr-un verb predicativ la un mod personal (sau printr-o interjecție). Predicat nominal = predicat exprimat printr-un verb copulativ la un mod personal și un nume predicativ.
De cele mai multe ori, cuvântul care îndeplinește funcția de predicat este ca parte de vorbire verb. Totodată, predicatele pot fi exprimate și prin alte părți de propoziție (locuțiune verbală, verb copulativ, adverb, locuțiune adverbială predicativă, interjecție predicativă).
În cadrul unei propoziții, predicatul se poate afla fie la începutul, fie la mijlocul sau la finalul propoziției, neavând un loc bine determinat. Exemple: Ioana vede un film. Vede filmul cu atenție Ioana. În camera ei, Ioana citește.
Predicatul răspunde la întrebările „Ce face?”, „Cine este?”, „Ce este?”, „Cum este?”. Exemple: Ion merge repede spre casă (Ce face Ion?)
Prietenul meu este Ion. (Cine este prietenul?)
Câinele stă pe pat. (Ce face câinele?)
Mașina aceasta este rapidă. (Cum este?)
Ion este premiant. (Ce este?)
În funcție de tipul de verb prin care este exprimat, predicatul poate fi predicat verbal sau predicat nominal.
Predicatul verbal este exprimat printr-un verb la un mod personal, o locuțiune verbală, o interjecție predicativă sau un adverb predicativ. Predicatul verbal răspunde la întrebările: Ce face? Ce se spune despre? Exemplu: Alex aleargă patru kilometri.
Predicatul nominal atribuie subiectului o identitate sau o însușire (îl califică) și arată cine este, ce este sau cum este subiectul. Acesta răspunde la întrebările: Cine este?, Ce este?, Cum este? adresate subiectului. Exemplu: Soția ta este frumoasă.