Limba română, întrebare adresată de Utilizator anonim, 9 ani în urmă

Identifica substantivul in vocativ din textul urmator si explica punctuatia folosita.La ce semn de punctuatie ar mai fi putut recurge autorul? ,,Bănică recunoscu glasul mamei și se ridică din pat. -Scoală-te,c-au venit George și Radu să plecați cu uratul. -Mamă,spuse băiatul,a fost aici o căprioară......'' de Fănuș Neagu, În ajun de Anul Nou

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de ancarodica
85
Substantivul in vocativ este "mama" .
 Semnele de punctuatie folosite sunt ghilimelele, linia de dialog, virgula si punctul
Punctul marcheza sfarsitul unei comunicari (propozitii sau fraze).
Ghilimelele  semnalează reproducerea unui enunţ spus sau scris de cineva, se pun la începutul şi la sfârşitul unei citări,închizând vorbirea directă.
Linia de dialog  marchează începutul vorbirii directe (intervenţia fiecărei persoane care ia parte la conversaţie), in cazul acesta Banica si mama.
Virgula in acest caz, este folosită in ordine,  pentru a despărţi o structura in vocativ de restul propozitiei apoi substantivul în vocativ de restul propoziţiei ,apoi pentru a despărţi vorbirea directă de vorbirea indirectă.
Autorul ar mai fi putut recurge la semnul exclamarii, deoarece după vocativele rostite cu intonaţie exclamativă se pune semnul exclamării.

Alte întrebări interesante