Limba română, întrebare adresată de geofynna, 8 ani în urmă

identifica toate figurile de stil
Iarna

Din văzduh cumplita iarnă cerne norii de zăpadă, Lungi troiene călătoare adunate-n cer grămadă; Fulgii zbor, plutesc în aer ca un roi de fluturi albi, Răspândind fiori de gheață pe ai țării umeri dalbi.

Ziua ninge, noaptea ninge, dimineața ninge iară! Cu o zale argintie se îmbracă mândra ţară; Soarele rotund şi palid se prevede printre nori Ca un vis de tinerețe printre anii trecători.

Tot e alb pe câmp, pe dealuri, împrejur, în depărtare, Ca fantasme albe plopii înşirați se perd în zare. Şi pe-ntinderea pustie, fără urme, fără drum, Se văd satele perdute sub clăbuci albii de fum.

Dar ninsoarea încetează, norii fug, doritul soare Străluceşte şi dismeardă oceanul de ninsoare. Iat-o sanie uşoară care trece peste văi... În văzduh voios răsună clinchete de zurgălăi.
de Vasile Alecsandri
va rog dau coroana ​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de xXAndy69Xx
2

Repetiție: Repetarea cuvântului "iarnă" în primul vers și a cuvântului "ninge" în primele trei versuri servește ca un mijloc de a sublinia intensitatea iernii.

Metaforă: Comparația între "zăpadă" și "nori de zăpadă" este o metaforă care sugerează că zăpada este atât de densă încât seamănă cu niște nori.

Personificare: Zăpada este personificată în versurile "Fulgii zbor, plutesc în aer ca un roi de fluturi albi" și "Răspândind fiori de gheață pe ai țării umeri dalbi".

Comparație: Comparația între "saniile ușoare" și "clinchete de zurgălăi" care "răsună voios în văzduh" este o comparație prin metaforă.

Imagini vizuale: Versurile "Cu o zale argintie se îmbracă mândra ţară" și "sub clăbuci albii de fum" creează imagini vizuale puternice prin folosirea unor cuvinte evocative.

Ritm: Poezia are un ritm regulat, cu rime în perechi la finalul versurilor pare și impare, ceea ce contribuie la atmosfera poeziei și la plăcerea de a o citi.

Răspuns de amy90
1
EPITETE:
“anii trecători”
“troiene călătoare”
“umeri dalbi”
“zale argintie”
“soarele rotund și palid”
“fantasme albe”
“clăbuci albi de fum”

COMPARAȚII:
“ca un roi de fluturi albi”
“ca un vis de tinerețe printre anii trecători”
“ca fantasme albe”

MERAFORE
“oceanul de ninsoare”

PERSONIFICARI
“iarna cerne norii de zăpada”
“soarele dismearda”
Alte întrebări interesante