Tema 24/7/20 In assteptarea Crăciunului 1 de scris un colind preferat 2 Sărbătorea(Crăciunul i n lume obiceiuri si tradti) 3 O carte de
crăciun .care v-a impresionat.
4.povestea lui mos Crăciun
5 obiceiuri și tradiții de craciun din comunitatea voastră
6 decorațiuni pentru brad
7.o scrisoare lui mos crăciun
Răspunsuri la întrebare
Colind preferat: ,,Steaua sus răsare"
Steaua sus răsare
Ca o taină mare,
Steaua străluceşte
Şi lumii vesteşte (bis)
Că astăzi Curata.
Prea Nevinovata
Fecioara Maria
Naşte pe Mesia (bis)
Magii cum zăriră
Steaua şi porniră
Mergând după rază
Pe Hristos să-l vază.
Şi dacă porniră
Îndată-l găsiră
La Dânsul intrară
Şi se închinară (bis)
Cu daruri gătite
Lui Hristos menite
Având fiecare
Bucurie mare (bis)
Care bucurie
Şi aici să fie
De la tinerețe pâna la bătrânețe
Sărbatoarea: Craciunul este marea zi a nasterii Domnului nostru Iisus Hristos, fiind sarbatorita de toti crestinii pe data de 25 decembrie a fiecarui an.
Sarbatoarea Craciunului este marcată de obiceiuri precum colindele, împodobitul bradului şi darurile Moşului, mult aşteptate de copiii din întreaga lume.
De Moș Ajun încep colindele și țin până noaptea târziu. Colindătorii vestesc Nașterea Mântuitorului și primesc, potrivit tradiției, mere, nuci și covrigi.
Carte preferata: Prima mea carte de Craciun. Povesti, colinde, podoabe si merinde
Povestile si activitatile din aceasta carte te vor purta in lumea magica a sarbatorii Craciunului. Afla ce surpriza au pregatit copiii pentru animalele din padure, pregateste singur podoabe si decoratiuni pentru brad, gateste impreuna cu mama cei mai deliciosi biscuiti si descopera cum ajung la Mos Craciun scrisorile copiilor cuminti din toata lumea!
Povestea lui Moș Crăciun: La marginea unui oraș, cu mult timp în urmă, trăia un meșter bătrân care făcea jucării. Tot anul meșterea la ele cu dragoste si răbdare. Erau minunate si nu semănau una cu alta.
Povestea lui Mos Crăciun începe în Ajunul Crăciunului, când bătrânul meșter pleca din oraș sa-si vândă jucăriile. Oameni din acel oraș nu erau prea bogați. Meșterul le vindea jucăriile pe mai nimic
Dar asta nu-i scădea cu nimic bucuria de a face jucării de care copiii sa se bucure, după datina, in dimineața de Crăciun. Pana intra-un an in care…Meșterul vânduse toate jucările si se întorcea spre casa. La marginea orașului s-a oprit sa privească o fereastra. Știa ca acolo locuiește o familie săraca si se întreba ce jucării or fi primit copii din aceasta casa.Daca am avea un soldățel de plumb, numai unul, ne-ar fi de ajuns…
-Ne-am juca împreuna si nu ne-am certa nici o data pentru el. Bătrânul știa ca nu mai avea nici o jucărie si tare ar vrea sa le dăruiască măcar una. Dar ce minune! Tocmai un soldățel de plumb răsărise, nu se știe de unde, in fundul sacului. Si, astfel, dorința celor trei frați sârmani s-a îndeplinit.
In drum spre casa, bătrânul gândea: „As vrea sa fac atât de multe jucării, încât sa dăruiesc cate una fiecărui copil din lume dar mai ales celor sârmani, cărora n-are cine sa le cumpere”. Si acum mergând așa, pe gânduri, văzu in zăpadă un pui de căprioara care-l privea cu ochi triști.
-Sârmana făptura, ce te doare?
Se pare ca puiul de căprioara se rânise la un picior. Cum a știut si cu ce a avut la îndemâna, bătrânul i-a legat rana si la ajutat sa se ridice.
Trei copii visau cu voce tare:Atunci făptura aceea gingașa i-a vorbit cu glas limpede ca si de copil:Acum vad ca ai o inima buna. Dorința ti se va îndeplini.Ca din pământ a apărut o sanie fermecata purtata in zbor de niște reni minunați.
Si bătrânul s-a înălțat cu ei si slava cerului înstelat, spre o lume de basme. Chiar si hainele lui sărăcăcioase se preschimbaseră in niște haine neobișnuite de culoare roșie.
Obiceiuri si Traditii: În data de 20 decembrie, odată cu Ignatul, când se taie porcul, se intră în sărbătorile de iarnă. Tot în această perioadă încep și colindele de Crăciun, care anunță Nașterea Domnului. Tradiția spune că Dumnezeu a lăsat colindele pe pământ special ca să ne mai scape de păcate, iar când acestea nu se vor mai auzi, vor ieși diavolii pe pământ.
Colindătorii sunt răsplătiți cu covrigi, mere, nuci și turte specifice, numite „scutecele lui Hristos”, dar mai nou lumea oferă și bani.
Decoratiuni pt brad: globuri ,instalatii,stea,clopoței,beteală
SCRISOARE
Draga Moș Crăciun,
Sunt....( numele tau) si am.... ani (vârsta ta).Anul acesta am fost foarte cuminte,prin cele afirmate și de părinții mei dragi.Daca ai putea să-mi aduci: (si scrii ce vrei sa-ti aduca)
Nu mă supar daca nu reusesti sa-mi aduci tot ce am scris.Crăciun Fericit!
Cu drag,(numele tau iar)