Limba română, întrebare adresată de russuviktoria, 9 ani în urmă

Identificati din textul de mai jos toate complementele directe si complementele de agent
A doua zi dimineata lasam in urma suvita de fum a Vezuviului si in gind surideam cetatii fara de moarte. Potrivit planului dinainte socotit am cules si aci splendorile scrise la carte. Spre deosebire de toti strainii ce deschideau in urbea celor sapte coline noi romanii din motive stiute numai noua acordam in ordinea revelatiilio ce ne asteptau o intietate Forului lui Traian. Ne spuse cineva ca linga columna Imparatului de obirsie a fost gasit nu demult odihnindu-se in cojocul sau ca sub un brad carpatic badea Cirtan ciobanul care a venit pe jos din Tara Fagarasului pina aicicalauzit de nostalgii milenare.
ajutatima va rog dau coroana

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de danait
149

Salut!

Pentru a răspunde cerinței, trebuie să ne reamintim, să ne documentăm ce reprezintă complementul direct și cel de agent:

  • Complementul direct este partea secundară de propoziție care arată asupra cărui obiect se răsfrânge acțiunea exprimată de elementul regent.

Răspunde la întrebările:

- pe cine? (pentru persoane)

- ce? (pentru obiecte)

Exemplu:”A doua zi dimineața lăsăm în urmă suvița de fum a Vezuviului și în gând surâdeam cetății fără de moarte.”

Ce lăsam în urma? ..... șuvița - funcția sintactică de complement direct.

  • Complementul de agent este partea secundară de propoziție care arată de cine este făcută acțiunea exprimată de elementul regent, el fiind, de fapt, subiectul logic al acțiunii exprimate de predicatul propoziției.

Răspunde la întrebările:

- de către cine?

- de către ce?

Exemplu: ”(...)badea Cârțan, ciobanul care a venit pe jos din Țara Făgărașului până aici călăuzit de nostalgii milenare.

De către ce a fost călăuzit? .... de nostalgii - funcția sintactică de complement de agent.

*Pentru aprofundare și înțelegerea noțiunilor, puteți citi despre elementele regente ale celor două tipuri de complement, prin ce se exprimă ele, felurile și cazurile lor.

  • Identificarea din textul de mai jos a complementelor directe și complementele de agent:

Pași de rezolvare:

- stabilim predicatele (le-am subliniat);

- stabilim subiectele propozițiilor (unele sunt exprimate, altele neexprimate);

*Dacă stabilim subiectele, nu mai apare confuzia dintre complementul direct care răspunde la întrebarea ”ce” și subiectul care răspunde la aceeași întrebare ”ce”.

Exemplu, în propoziția: ”Potrivit planului dinainte socotit am cules și aici splendorile scrise la carte.”, subiectul este inclus (noi  am cules), așa că nu avem dubii că ”splendorile” nu ar fi copmplement direct.

- identificăm complementele cerute:

  • A doua zi dimineața lăsăm în urmă suvița de fum a Vezuviului¹/ și în gând surâdeam cetății fără de moarte.²/ Potrivit planului dinainte socotit am cules și aici splendorile scrise la carte. ³/Spre deosebire de toți străinii ⁴/ce deschideau în urbea celor șapte coline, ⁵/noi românii din motive știute numai nouă acordăm în ordinea revelațiilior⁴/ ce ne așteptau ⁶/o întâietate Forului lui Traian⁴/. Ne spuse cineva ⁷/că lânga columna Împaratului de obârșie a fost găsit nu demult odihnindu-se în cojocul său ca sub un brad carpatic badea Cârțan ciobanul ⁸/care a venit pe jos din Țara Făgărașului pâna aici călăuzit de nostalgii milenare.⁹/

ce lăsam în urmă? .... șuvița - funcția sintactică de complement direct;

ce am cules? .... splendorile - funcția sintactică de complement direct;

pe cine ne așteptau? .... pe noi ne: ne - funcția sintactică de complement direct;

ce acordăm? .... o întâietate -funcția sintactică de  complement direct;

de catre ce călăuzit? .... de nostalgii - funcția sintactică de complement de agent.

Alte întrebări interesante