III. Citește, cu atenție, sursa de mai jos, apoi răspunde cerințelor date:
„Între întemeierea Munteniei și aceea a Moldovei este o mare deosebire; cea dintâi se datorează reunirii diferitelor formațiuni politice dintre Dunăre și Carpați sub un conducător local, anume voievodul de la Câmpulung și Argeș: este, prin urmare, un proces intern. Cea dea doua este rezultatul unei cuceriri din afară, a unei ocupări a teritoriului dintre Carpați, Nistru și mare de către un conducător venit de peste munți. În Moldova a fost întradevăr o descălecare, întâi a lui Dragoș, apoi a lui Bogdan, coborâți amândoi din Maramureș, în timp ce, în Muntenia, întemeierea a plecat din însuși cuprinsul viitorului stat.“ (Constantin C. Giurescu, Istoria românilor)
1) Formulează, pe baza sursei date, un punct de vedere referitor la întemeierea unui stat medieval, susținândul cu o informație selectată din sursă.
2) Argumentează, printrun fapt istoric relevant, afirmația conform căreia statele medievale din spațiul românesc sau întemeiat întrun context intern și extern favorabil.
Repede, va rog mult!!
Răspunsuri la întrebare
Răspuns:
1.secolul XIV adică 14
2.Creşterea puterii otomane în secolul al XVI-lea a dus la accentuarea dependenţei Ţărilor Române şi la ştirbirea autonomiei, fapt care îl determină pe Mihai (1593-1601) să intre în contact direct cu împăratul habsburgic, Rudolf al II-lea. În 1598, la Târgovişte se încheie tratatul de alianţă dintre Imperiul Habsburgic şi domnul muntean, prin care Rudolf al II-lea îi recunoştea lui Mihai domnia ereditară şi îi promitea un ajutor financiar pentru întreţinerea a 5000 de mercenari. În schimb, împăratul devenea suzeranul Ţării Româneşti, iar Mihai trebuia să-i oprească pe otomani la Dunăre şi să îi ajute pe ardeleni împotriva acestora. Prin încheierea acestui tratat se anulează relaţia de vasalitate impusă lui Mihai de principele Transilvaniei, Sigismund Bathory, prin tratatul din 1595.
Explicație:
sper că este bine