Limba română, întrebare adresată de George341, 9 ani în urmă

ilustrati ca opera "Dorinta" de Mihai Eminescu este opera lirica

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de EmiliaSofron14
6
Genul liric cuprinde opere literare in versuri sau in proya in care autorul isi exprima gandurile , ideile si sentimentele in mod direct prin intermediul eului liric(vocea interioara a poetului ) si a figurilor de stil . 
Poezia ,,Dorinta" de Mihai Eminescu este o opera lirica datorita prezentei elui liric , ale carui marci apar in text : Verbele si pronumele la persoana I si a IIa , dintre care se evidentiaza :,,Vino" , ,,sa alergi ", sa-mi cazi , sa culci , etc. 
Titlul Semnifica ardoarea poetului de a-si implini asa -numitul vis in care acesta isi imagineaza ca se intalneste cu iubirea lui cea mare . 

EmiliaSofron14: Din prima strofa reiese invitatia pe care i-o ofera autorul , iubite sale :,,Vino-n codru la isvorul " . Autorul nu doreste sa fie vazut de intreaga lume in momentul in care isi exteriorizeaza sentimentele fata de iubita sa, asa ca alege un loc tainic de a se intalni cu ea :,,Unde prispa cea de brazde crengi plecate o ascund ".
EmiliaSofron14: Din a doua strofa reiese bucurie poetului in momentul intalnirii. Acesta isi imagineaza ca se imbratiseaza cu fata de care este indragostit :,,Si in bratele-mi intinse/Sa alergi , pe piet sa-mi cazi ". El isi imagineaza ca aceasta este mireasa , prin valul sau aratand puritatea pe care o poseda .
EmiliaSofron14: In a treia strofa , florile se simt tematoare , deoarece nu vor sa strice acest moment al iubitilor :,,Iar in par infiorate/Or sa-ti cada flori de tei ", florile de tei reprezentand florile arborelui ce contine dragostea autorului .
EmiliaSofron14: In cea de-a patra strofa este din nou evidentiata puritatea si infatisarea angelica a miresei :,, Fruntea alba-n parul galben". Momentul indragostitilor este atat de important incat nici fenomenele naturii nu trebuie sa-l strice :,,Singuratece isvoare/Blanda batere de vant ". El isi imagineazza ca suntele pe care le face isvorul si adierea vantului reprezinta un cantec , care sporeste ambianta romantica a indragostitilor .
EmiliaSofron14: In ultima strofa , codrul se simte complicele acestei intalniri secrete si se simte profund afectat si vinovat de ceea ce va trebui sa spuna si sa arate lumii.Imaginile artistice : (......) , exprima sentimentele de bucurie, speranta , incantare si arata aspiratia sa pt implinirea iubirii sale care este una imposibila in viata reala si se poate indeplini doar intr-un vis .
EmiliaSofron14: Avand toate aceste trasaturi , Poezia ,,Dorinta" de M.Eminescu este o opera lirica . Sper ca te-am ajutat ! Pot primi si o coroana ? Am nevoie foarte mult . : )
George341: mersii,dap primesti,dar cum sa iti dau ?
EmiliaSofron14: apesi pe steluta de langa 0 ca sa pot primi rangul cel mai ridicat la multumirea ta . Iti multumesc mult oricum ! :)
George341: Umm...scuze sunt nou,nu ptea stiu,unde este "0" ul ?
Alte întrebări interesante