Limba română, întrebare adresată de octavianlazarin98, 8 ani în urmă

Îmi exprim părerea 4 Răspunde la întrebări.
a) Ce ai simţi dacă ai fi ţinta răutăţii altoră?
b) Ce calități a demonstrat albina venind în ajutorul buburuzei? Dar băiatul?
c) Tu ai fi ajutat-o pe buburuză? De ce?

Textul este Buburuza fara buline de Claudia Groza​

Anexe:

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de crinairin
5

Răspuns:

a. Poate și în lumea insectelor, animalelor, tuturor ființelor de pe planetă există bunătate și răutate.  Raportându-mă la text, dacă aș fi fost în locul buburuzei, m-aș fi simțit copleșită de multe emoții negative din cauza răutății celorlalte insecte.

În realitate, dacă aș fi ținta jignirilor, răutăților aș simți indignare, supărare și revoltă, deoarece fiecare om are dreptul de a se simți în siguranță. Când răutățile lovesc, îmi controlez emoțiile și aleg să discut amiabil.

b. Știm că albinele sunt minuni ale naturii. Sufletul micuț al albinei din text este la fel de bun ca mierea. Ea a dat dovadă de sacrificiu (,,Nu poți rămâne fără pete, pe când eu pot trăi liniștită fără o dungă în minus”), bunătate, sensibilitate și iubire necondiționată față de buburuză, o ființă neajutorată în acel moment.

Băiatul are un suflet iubitor față de natură și orice ființă. Are ochi ageri ca un pictor care sesizează cel mai mic detaliu: ,,Ia te uita! O buburuză fără buline. Pare tristă.” Curajos și încrezător o ajută imediat pe buburuză Gestul său i-a redat buburuzei fericirea, încrederea de sine. Atât el, cât și albina au empatizat cu tristețea buburuzei și au dat dovadă de altruism.

c. Da, pentru că respect viața fiecărei ființe. Suferința ei m-a emoționat și cu siguranță le-aș fi mustrat pe celelalte insecte. Bucuria și amuzamentul  nu se clădesc pe tristețea cuiva.

Explicație: a. Fiecare om reacționează diferit în fața hărțuirii/răutății. Unii oameni se înfurie, alții rămân indiferenți, în timp ce alții plâng, devenind foarte supărați. Scopul textului este de a observa efectele nocive ale hărțuirii verbale. Poți să scrii în caiet exact ce simți (frustrare, nervozitate, tristețe, furie, dezgust etc.) atunci când cineva te jignește sau face remarci negative.

Alte întrebări interesante