Limba română, întrebare adresată de teodoradinu2006, 8 ani în urmă

Îmi poate da și mie cineva un model de argumentare pentru mesajul textului?? ​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de harispirvu
1

Răspuns:

Model de argumentare:

Exprimarea opiniei despre mesajul poeziei „ Emoție de toamnă ”, scrisă de Nichita Stănescu.

În opinia mea, mesajul textului liric se remarcă prin profunzimea cu care este abordată, de către scriitoare, tema iubirii pierdute care generează retragerea în sine a eului liric, exprimată în mod direct. Titlul poeziei este o metaforă ce se află în concordanță cu tema acestuia și cu mesajul textual și se exprimă printr-o stare melandolică, produsă de sentimentul instrăinării cu persoana iubită, o ipostază imaginară a aceluiași eu.

În al doilea rând, textul poetic conține două unități strofice inegale care se exprimă, în maniere metaforică, prin nevoia de protecție a eului liric care se adresează imperativ ființei iubite și care a rămas ca o amintire: „ acoperă-mi inima cu ceva ”. Venirea anotimpului toamna în suflet echivalează cu sfârșitul poveștii de iubire ceea ce sugerează temeri proiectate în viitor, exprimate cu ajutorul verbelor: „ n-am să văd ”; „ or să crească ”; și prim exteriorizarea sinelui în raport cu elementele universului: „ pietre ”; „ cuvinte ”; și prin prezența mărcilor lexico-gramaticale: „ mi ”; „ mă tem ”; „ ta ”; ce sugerează puteri demiurgice în raport cu iubita imaginară, transfigurând realitatea și creând un nou univers al iubirii atotstăpânitoare.

În concluzie, mesajul poeziei „ Emoție de toamnă ”, scrisă de Nichita Stănescu, se referă la metamorfozare universului în funcție de reperele imaginarului poetic, idee redată în manieră estetică printr-un limbaj conotativ.

Amintește-ți !

❁❁❁❁❁

Textul liric este operă literară care se încadrează în genul liric în care autorul transmite în mod direct gândurile, sentimentele, atitudinea cu ajutorul eului liric și al procedeelor artistice.

Mesajul unui text liric reprezintă reflectarea originală a realității imaginate de un scriitor și se află în relație cu tema, titlul și limbajul artistic specifice textului literar.

Etapele în analiză ale mesajului unui text liric:

Referiri la titlu și la ideea centrală a textului;

Prezentarea trăsăturilor, sentimentelor;

Analiza stilistică a formei textuale;

Îți recomand să folosești utilizarea structurilor specifice unui astfel de text:

structuri specifice: în opinia mea, în primul rând....etc.

construcții de tipul: consider că, cred că, sunt de părere că... etc.

Explicație:


harispirvu: Sper ca e buna schema
harispirvu: Daca te ajuta m-ar ajuta coronita :)
Alte întrebări interesante