Limba română, întrebare adresată de LoreKatrinca, 9 ani în urmă

Imi poate explica cineva pe scurt, ce semnificatie au figurile de stil in parte ?

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de toothlessastris
1
Figurile de stil sunt procedee prin care se modifică înțelesul propriu al unui cuvânt sau construcția gramaticală uzuală pentru a da mai multă forță unei imagini sau expuneri. În prezentarea celor mai importante figuri de stil se ține seamă de gradul lor de complexitate și de relațiile care se stabilesc între ele.

Aliterația constă în repetarea consoanelor sau silabelor inițiale
Asonanța constă în repetarea unor vocale cu efect sonor.
Onomatopeea este un cuvânt alcătuit pe modelul armoniilor imitative, prin care se imită sau sugerează sunete naturale.
Rima este o potrivire a sunetelor de la sfârșitul a două sau mai multe versuri, începând cu ultima silabă accentuată.
Repetiția constă în repetarea unui cuvânt sau a unei expresii în diferite poziții ale enunțului.
Enumerația constă în prezentarea succesivă a unor fapte sau aspecte. Relația ce se stabilește între termenii enumerării este una de coordonare.

Sper ca te-am ajutat :)
Răspuns de DadaAda
3
Repetiția constă în repetarea unui cuvânt sau a unei expresii în diferite poziții ale enunțului.
Enumerația constă în prezentarea succesivă a unor fapte sau aspecte. Relația ce se stabilește între termenii enumerării este una de coordonare.
Inversiunea constă în răsturnarea cuvintelor în propoziție, pentru a pune în evidență un anumit termen. (ex. Impertinentul participant a fost scos afară din sala de conferințe; Deșteptul copil a luat nota 10.)
Comparația este una dintre cele mai frecvente figuri de stil și constă în alăturarea a doi sau mai mulți termeni cu scopul evidențierii primului termen, dar nu se poate scrie decât sub forma epitetului personificator pentru a se alătura figurii de stil.
Metafora este figura de stil prin care se trece de la sensul obișnuit al unui cuvânt la alt sens, prin intermediul unei comparații subînțelese.
Epitetul este figura de stil constând în determinarea unui substantiv sau verb printr-un adjectiv, adverb etc., menit să exprime acele însușiri ale obiectului care înfățișează imaginea lui așa cum se reflectă în simțirea și fantezia scriitorului.
Personificarea` este figura de stil (procedeul artistic) prin care lucrurilor, obiectelor li se atribuie însușiri umane . (ex. norii plâng; soarele râde; stelele clipesc; păsărelele șoptesc; vântul aleargă; sălciile triste; pisica vorbește lin.)
Hiperbola este un procedeu artistic prin care se exagerează intenționat, mărind sau micșorând, trăsăturile unei ființe, ale unui lucru, fenomen, sau eveniment, pentru a-i impresiona pe cititori. (ex. Gigantică poartă-o cupolă pe frunte.)








Alte întrebări interesante