Limba română, întrebare adresată de stefygabryela, 9 ani în urmă

Imi poate spune cnv 5 nuvele de Costache Negruzii iar pentru una dintre ele as vrea un mic rezumat
Dau coronita!MULTUMESC ANTICIPAT

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de JuliaEB
1
Nuvele de Costache Negruzzi: Alexandru Lapusneanul(nuvela romantica), Toderica, Fiziologia provintialului, Zabavile mele din Basarabia, Imparatul Albert. 
Cea mai cunoscuta este prima, de aceea o sa ii fac si un mic rezumat.
Alexandru Lapusneanu se intoarce la tronul Moldovei pentru a doua oara, chiar daca boierii sunt impotriva lui, considerandu-l un tiran.
Domnitorul incearca sa faca un festin ca sa se impace cu toti boierii, iar acestia il cred si se prezinta la curtea domneasca. Lapusneanu are alte planuri pentru ei; vrand sa nu ii mai stea in cale, ii ucide si face din capetele a 47 de boieri o piramida. Doamna Ruxanda, sotia sa, cerandu-i de dinainte sa inceteze cu omorurile, este pusa in fata "leacului de frica" constituit de domnitor.Il da pe Motoc, boierul lingusitor, multimii alfate la poarta curtii si asa boierul este ucis.Da foc unor cetati pentru ca boierii ramasi sa nu se stranga si sa comploteze impotriva lui. Dupa cativa ani, e bolnav de friguri si se retrage in cetatea Hotinului. Este popit dupa obiceiul vremii, dar cand isi revine, ameninta ca ii va ucide pe toti, inclusiv pe sotia sa si pe fiul sau.Boierii Spancioc si Stroici ii spun domnitei Ruxanda sa il otraveasca, fiind cel mai bine pentru toti. Aceasta este ajutata tot de cei doi boieri sa ii toarne otrava pe gat. Asa Moldova a scapat de un domnitor crud.

Sper ca nu am sarit peste anumite detalii si sper ca ai inteles.

stefygabryela: Multumeesc
JuliaEB: Cu placere.:D
Alte întrebări interesante