Biologie, întrebare adresată de camigab, 9 ani în urmă

Imi puteti da schema lectiei "Liliacul" pentru bio cls a 6 a

 

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de alexandrustefan
6
Mediu de viata
De indata ce se lasa seara , in vazduh se se contureaza nuste umbre , care se misca usor si neauzit.Acestea sunt liliecii , singurele mamifere zburatoare de la noi . 
Alcatuirea corpului
De marimea unui soricel , corpul este acoperit de o blana de culoare cafenie. Capul are urechi cu pavilioane lungi , ochi mici si gura larga. Scheletul usor este format din oase subtiri , fara spatii cu aer . Osul pieptului o carena mica , pe care sunt prinsi muschii pieptului , foarte dezvoltati. Oasele membrelor anterioare sunt foarte alungite. O rasfrangere a pielii corpului uneste membrele anterioare cu cele posterioare su cu coada , formand un fel de aripi membranoase. Raman libere primul deget al membrelor anterioare si toate degetele membrelor posterioare , care folosesc la agatat de tavanul podurilor , al pesterilor , unde liliecii se odihnesc ziua.
Sensibilitatea
Mirosul , pipaitul si auzul sunt foarte bine dezvoltate , vazul este insa slab. Liliacul emite cu gura deschisa sunete (ultrasunete)  produse de laringe. Acestea se lovesc de corpurile din jur si apoi sunt receptate de ureche , avertizand-ul de prezenta lur ; astfel , liliacul ocoleste obstacolele si se poate orienta pe intuneric.
Hranirea
Noaptea liliacul vaneaza insecte ; le prinde din zbor , cu gura larg deschisa. Dintii lui sunt asemanatori cu ai cartitei. El este animal insectivor . Distrugand insecte daunatoare omului , liliacul este animal folositor.
Inmultirea
Femela naste 1-2 pui mici , fara par , cu pleoapele lipite , pe care ii hraneste cu lapte produs de mamele. Puii raman agatati de corpul mamei circa 2 luni. Cand mai cresc , ei incep sa zboare ; se intorc la pieptul mamei numai in clipe de primejdie.
Alte întrebări interesante