Imi puteti explica ce inseamna compunere narativa si ce inseamna compunere descriptiva?
Răspunsuri la întrebare
*Cerință:
Ce înseamnă compunere narativă?
Ce înseamnă compunere descriptivă?
*Răspuns:
________________________
- COMPUNERE NARATIVĂ - reprezintă textul scris cu scopul de a prezenta desfășurarea cronologică a unor evenimente relevante pentru un anumit subiect ales de autor.
Caracteristici:
- modul de expunere predominant este narațiunea;
- accentul se pune pe acțiune, pe întâmplări;
- evenimentele sunt împărțite pe momentele subiectului (expozițiune, intrigă, desfășurarea acțiunii, punctul culminant și deznodământ);
- personajele participă la acțiune și o dinamizează;
- abundența verbelor.
________________________
EXEMPLU:
INTRODUCERE
În ultima săptămână de școală, soarele strălucea puternic și vremea era frumoasă și caldă. Vacanța se apropia cu pași repezi de noi, iar gândul nostru era doar la aventurile de vară. Profesorul de sport s-a hotărât să ieșim toți pe terenul școlii și să ne jucăm ce vrem noi.
CUPRINS
Unii copii au ales să joace volei, alții baschet și fotbal, iar eu și Catrina am vrut să jucăm tenis. Tenisul era pasiunea ei și eu încercam să învăț câte ceva de la ea. Bucuria noastră s-a sfârșit când am auzit un zgomot puternic.
-Aline, ce-ai făcut? Vai! Ai spart geamul...
Alin s-a uitat la Mircea și nu înțelegea cum mingea a ajuns atât de departe. Din fericire, profesorul ne-a calmat pe toți zicând:
-Stai fără grijă, Alin. Orice om greșește în viață! Știu că a fost un accident și îți pare rău, dar cel mai important este că nimeni nu este rănit. Lucrurile se repară!
Alin a răsuflat ușurat și a promis că va fi mai atent.
ÎNCHEIERE
În acea zi am înțeles că indiferent de situație, trebuie să fii calm și să te intereseze mai mult oamenii decât lucrurile materiale, așa cum a procedat profesorul de sport, care ne-a uimit cu atitudinea lui.
________________________
- COMPUNERE DESCRIPTIVĂ - reprezintă textul scris cu scopul de a prezenta caracteristicile subiectului ales de autor, precum un peisaj din natură, o ființă dragă, un obiect etc..
Caracteristici:
- modul de expunere predominant este descrierea;
- accentul se pune pe descrierea caracteristicilor subiectului;
- personajele alese sunt descrie cu lux de amănunte, fiindu-le evidențiate trăsăturile fizice și sufletești;
- abundența adjectivelor care determină substantive;
- limbaj expresiv, cu numeroase figuri de stil și imagini artistice.
________________________
EXEMPLU:
Noiembrie bate la geam
INTRODUCERE
Vântul suflă cu putere frunzele arămii de pe drum. Vâjâind din toate părțile, scutură crengile copacilor, lăsându-le ramurile goale. Bruma rece acoperă pământul, albindu-l. Oamenii își iau gecile groase, văzând că luna noiembrie bate la geam.
CUPRINS
Luna octombrie se retrage cu ultimele raze blânde ale soarelui, lăsându-le pe cele vitrege! Gerul iernii își face simțită prezența, anunțând o iarnă rece, cu multă nea. Drumul spre școală mi se pare atât de mohorât fără frunzele care îmbrăcau copacii. Covorul de frunze arămii era umed și plin de brumă. Nu mai foșneau. Natura a murit, aproape că a înghețat. Păsările nu mai au glas, soarele hibernează după un nor plumburiu și eu îmi pun fularul în jurul gâtului firav, ca să mă încălzesc. Ce peisaj cenușiu! Așa cum clopoțelul sună pentru începerea orei, așa a sunat și clopoțelul lunii noiembrie, anunțând brumă, vânt puternic și ploi reci.
Priveam fereastra deschisă din clasa mea, care aburise. M-am dus să desenez cu degetul o inimioară pe el, poate așa, se va mai îmblânzi noiembrie cel mohorât. După puțin timp, parcă ascultându-mi gândurile, vremea s-a mai îmbunat și soarele și-a arătat dinții. Nu mai avea putere să încălzească orașul, dar lumina mângâia copacii goi, trotuarul umed și obrajii mei roșii de frig în drum spre casă.
ÎNCHEIERE
Ce început de lună schimbător! Însă, această zi de noiembrie mi-a arătat că apreciem mai mult lumina, căldura, atunci când le primim după câteva ore cenușii. Ce contraste frumoase ne oferă toamna!