Limba română, întrebare adresată de TheBoy08, 9 ani în urmă

Imi puteti spune ce opere sunt in perioada postbelica?

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de MonicaN
1

Printre scriitorii importanți ai literaturii române din perioada postbelică îi putem aminti:

  • în poezie: Nichita Stănescu, Marin Sorescu, A.E.Bakonsky, Ion Craion, Mircea Ivănescu, Adrian Păunescu, Ana Blandiana, Constanța Buzea, Ileana Mălăncioiu etc.
  • în proză: Marin Preda, Fănuș Neagu, Dumitru Radu Popescu, Eugen Barbu, Nicolae Velea, Sorin Titel, Nicolae Breban, Augustin Buzura etc.
  • în dramaturgie: Marin Sorescu, Dumitru Radu Popescu, Horia Lovinescu, Ion Băieșu, Theodor Mazilu etc.

Ne amintim:

Sfârșitul celui de al doilea război mondial nu găsește literatura românească într-unul din momentele sale cele mai dense.

În perioada 1944-1948 structurile politice care încep a se constitui după 1944 nu impun încă un control strict și o direcționare abuzivă a literaturii.

După 1948, mai ales în deceniul al șaselea, literatura română parcurge un proces funest de subordonare față de puterea politică, a cărei imixtiune se produce acum prin presiune deschisă și prin imprimarea unei direcții și a unei ideologii care îi anulează specificitatea estetică.

Începând cu deceniul al șaptelea literatura se desprinde în bună măsură și spectaculos de presiunile politicului. Apar și se afirmă acum scriitori care preiau formule literare deja consacrate în perioada interbelică sau impun altele noi, readuc literatura pe un teren al autenticității și al valorii artistice.

Mai multe informații despre perioada postbelică găsești aici: https://brainly.ro/tema/2528546

Succes și spor la teme!

#SPJ2

Alte întrebări interesante