Limba română, întrebare adresată de razvanpascalau, 9 ani în urmă

Imi puteti spune si mie 5 citate din basmul Tinerete fara batranete si viata fara de moarte de Petre Ispirescu.Cel mai bun raspuns prieme
ste fundita,multumesc! :D


Lui1231: hei buna,ai musical.ly???

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Nyela1206ana
10
Mai-nainte de a veni ceasul nasterii , copilul se puse pe un plans , de n-a putut nici vracii sa-l impace. Atunci imparatul a inceput sa-i fagaduiasca toate bunurile din lume , dar nici asa n-a fost cu putinita sa-l faca sa taca . 

Ajungand la mosia Gheonoaiei , facu intrebari ca si la mosia Scorpiei , si primi asemenea raspunsuri . Nu se putea domiri el : cum de in cateva zile s-au schimbat astfel locurile ? Si iarasi suparat , pleca cu barba alba pana in brau , simtind ca i cam tremurau picioarele si ajunse la imparatia tătâne-sau . Aici alti oameni , alte orase , si cele vechi erau schimbate de nu le mai cunostea . In cele mai de pe urma , ajunse la palaturile in care se nascuse . 

De ce crestea copilul , d-aceea se facea mai istet si mai intraznet . Îl detera pe la scoli si filosofi , si toate invataturile pe care alti copii le invata intr-un an , el le invata intr-o luna , astfel incat imparatul murea si invia de bucurie . Toata imparatia se falea ca o sa aiba un imparat intelept si procopsit ca Solomon imparat . De o vreme incoace , insa , nu stiu ce avea , ca era tot gales , trist si dus pe ganduri . Iar cand fuse intr-o zi , tocmai cand copilul implinea cincisprezece ani si imparatul se afla la masa cu toti boierii si slujbasii imparatiei . 

Se pregatira de plecare , se imbratisara cu femeile si , dupa ce isi luara ziua buna unul de la altul , porni , lasandu-le suspinand si cu lacrimile in ochi . Ajunsera la locurile unde era mosia Scorpiei , acolo gasira orase , padurile se schimbasera in campii , intreba pe unii si pe altii despre Scorpie si locuinta ei . Dar i raspunsesera ca bunii lor auzise-ra de la strabunii lor  , povestindu-se de asemenea fleacuri . Locuitorii radeau de dansul , ca de unul care aiureaza sau viseaza destept , iara el ,  suparat , pleca inainte , fara a baga de seama ca barba si parul i  se albise . 

Vazand palaturile daramate , si cu buruieni crescute pe dansele  , ofta , si cu lacrami in ochi , cata sa-si aduca aminte cat erau de luminate aceste palaturi , si cum sia petrecut copilaria in ele . Ocoli de vreo doua - trei ori , cercetand fiecare camara , coltulet , ce-i aducea aminte de cele trecute . Grajdul in care gasise-ra calul , se pogorî , apoi in pivnita , garliciul careia se astupase de darapanaturile cazute . Cautand intr-o pare si in alta , cu barba alba , pana la genunchi , ridicandu-si pleoapele ochilor cu mainile si abia umbland , nu gasi decat un tron odorgit , il deschise...dara in el nimic nu gasi.....

razvanpascalau: prea lungi..
Alte întrebări interesante