Limba română, întrebare adresată de cristianosssssss, 8 ani în urmă

IMI PUTETI VA ROG SA IMI SCRIETI O COMPUNERE DESPRE MUNTII CARPATI DAU COROANA 5 STEALE SI 99 PCTE URGENT!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de farcastiberia
0
Muntii Carpati sunt un lant muntons din Europa. Acestia strabat : Romania, Ucraina, Slovacia, Polonia, Ungaria, Republica Ceha si Serbia. Au o suprafata de 190000 km². Cea mai mare parte din Carpati este la noi in Romania cu un procent de 57%.
Carpatii nu sunt printre cei mai inalti munti, dar au cateva varfuri cu inaltimi destul de apreciate : varful Gerlachovsky cu o altitudine de 2655m situat in Slovacia. La noi, in Romania, varful Moldoveanu face parte din lantul muntos Carpati si are o altitudine de 2544 m, acesta este situat in muntii Fagaras, din Carpatii Meridionali. La noi in tara Carpatii sunt grupati in 3 grupe : Carpatii Occidentali, Carpatii Meridionali si Carpatii Orientali. Acestia sunt renumiti pentru numeroasele depresiuni intramontane si vai tranversale. Din Carpati izvoresc : Nistrul, Siretul, Prutul, Tisa si multe altele. Muntii Carpati sunt considerati munti tineri si s-au format prin faze succesive de orogeneza, adica de cutare si de miscari pe orizontala insotite de falieri, adica de rupturi. Muntii Carpati sunt printre cele mai lungi lanturi muntoase si ne putem mandrii cu ei.
Alte întrebări interesante