Imi spune cineva ce scrie aici? Vă rog este urgent dau coroană! VĂ ROGGG ENORMMM
Nu inteleg scrisul
Răspunsuri la întrebare
Răspuns:
Sunt explicate grupele de sânge și sistemul OAB.
Pe suprafața hematiilor se pot afla unul dintre aceste antigene: A, B, D. În plasma sangvină, se poate afla un tip de anticorpi dintre alfa și beta.
Grupa A prezintă antigenul A și anticorpii beta. Grupa B prezintă antigenul B și anticorpii alfa. Grupa AB prezintă și antigenul A, și antigenul B, dar niciun tip de anticorpi. Grupa O nu prezintă niciun antigen, dar prezintă ambele tipuri de anticorpi, alfa și beta.
Antigenul D dă Rh-ul. Dacă este prezent pe hematii, atunci Rh-ul este pozitiv (Rh+). Dacă nu, e Rh negativ. Nu există anticorpi caracteristici.
Anticorpii caracteristici antigenului A sunt alfa, iar cei ai antigenului B sunt beta. De aceea, în indivizii cu antigenul A nu se întâlnesc anticorpi alfa - s-ar produce fenomenul de aglutinare, adică hematiile s-ar unii în grupulețe și viața omului este pusă în pericol. Anticorpii caracteristici antigenului B sunt beta - așadar nu se alfă în plasma indivizilor cu grupa B. La grupa O, nu e prezent niciun antigen, deci pot fi ambele tipuri de anticorpi, iar la grupa AB, unde sunt ambele antigene, nu există niciun tip de anitcorpi.
Regula transfuziei spune că antigenele de pe suprafața hematiilor donatorului nu trebuie să se întâlnească cu anticorpii din plasma primitorului. Astfel, grupa O este donator universal, iar grupa AB este primitor universal. Cu toate acestea, grupa O nu poate dona mai mult de 0,5 L unei persoane cu grupa A, B, sau AB, tocmai pentru a se evita fenomenul de aglutinare. Același lucru e valabil și la donator A și primitor AB. Fiecare grupă poate dona propriei grupe.
În transfuzia sangvină trebuie să se țină cont și de Rh. O persoană cu Rh pozitiv poate primi sânge de la o persoană cu Rh negativ, dar invers nu, pentru că organismul poate începe să creeze anticorpi anti-D, care de altfel nu există preformați în corp.
Sper că te-am lămurit cât de cât.