Limba română, întrebare adresată de dariacat32, 8 ani în urmă

imi trebuie o fisa de lectura cu basmul fericirii.
VA ROG , E URGENT !

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de alexandruyahooionut
0

Răspuns:

BUNĂ, nu am cu aceasta carte dar am cu altele.


neacsucrina17: atunci de ce mai raspunzi?
Răspuns de cmury
1
Cadar era un batran trist, nevasta ii murise si nu avea copii. Intr-o zi, a gasit un om de piatra. Lacrimile lui au transformat piatra intr-un tanar adevarat, care a fost de acord sa devina fiul lui Cadar. Mama lui era Aise, marea cea albastra, De bucurie ca batranul l-a salvat pe fecior de blestem, Aise i-a daruit lui Cadar o naframa fermecata care indeplinea dorintele. Cadar si-a dorit sa manance, iar naframa i-a adus tot ce a vrut, apoi si-a dorit sa gaseasca fericirea. Tanarul Tasin a plecat astfel in cautarea fericirii, catre palatul padisahului de pe Insula Galbena. Un caine alb l-a ajutat sa intre in palat. Padisahul a incercat sa-l omoare pe tanar, insa pana la urma Tasin l-a transformat intr-un om de piatra.
Cainele alb era de fapt o fata frumoasa, numita Umie. Cei doi pleaca impreuna spre Tara Van, insa mai intai aveau nevoie de papucii de fier fermecati de la Ali-ochi-zgarcit. Pentru papuci, Ali le-a cerut marea in schimb, iar Aise a venit. Tinerii au impartit tuturor bogatiile lui Ali, apoi au zburat cu papucii catre Tara Van. Tasin s-a indragostit de Umie si cei doi s-au casatorit. Intr-o zi, Tasin a gasit in padure un rubin urias, pe care l-a vandut pentru multi saci cu aur. Credea ca bogatia aduce fericirea. Dupa un timp, a crezut ca intelepciunea aduce fericirea si a inceput sa invete neincetat. Intr-o buna zi, a plecat in muntii stancosi unde traiau niste oameni care nu cunosteau focul. El i-a invatat multe lucruri, despre foc, fier si multe altele. Intr-un tarziu, el a inteles ca dand oamenilor fericirea, gasise fericirea si pentru el. A luat-o pe Umie si au mers catre batranul Cadar. La intrebarea lui Cadar despre fericire, Tasin i-a raspuns -„fericirea este langa tine, tata”.
Dupa moartea lui Cadar, cei doi tineri s-au intors pe fundul marii, la Aise cea albastra, unde si-au impartasit intelepciunea fiintelor care traiesc in mare.
Alte întrebări interesante