Limba română, întrebare adresată de StoasaOctavian, 9 ani în urmă

IMI TREBUIE REZUMATUL GRECIEI ANTICE(CELE 7 LECTII(ECONOMIA EVOLUTIA POLISURILE STAPANII ARTA ETC.))VA ROG AM NEVOIE DE EL PANA VINERI DEOARECE LUNI AM TEST!!!!

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de popy58
2
Polisul grec : Relieful muntos a impiedicat unirea politica a vechilor greci.Acestia s-au  organizat in mici state  numite polisuri(cetati), formate dintr-un oras  si pamantul inconjurator. Polisurile au aparut, in general, prin unirea mai multor asezari mai mici intr-o comunitate mai mare, ca in cazul Atenei si Spartei cele mai de seama orase-state grecesti. Calitatea de cetatean era acordata celor nascuti in polis si ai caror parinti aveau ei insasi aceasta calitate. Toti cetatenii se supuneau acelorasi legi si adorau aceiasi zei. De asemenea majoritate apartineau demosului  faceau parte din Adunare poporului.Aceasta se intrunea in piata publica a orasului(agora). In fiecare cetate exista o inaltime fortificata  care adapostea templul zeilor( Acropole)
Economia: luam exemplul Atenei deci Atena era cel mai dezvoltat polis din punct de vedere  economic. Micii proprietari din Attica se ocupau cu cresterea maslinilor si a vitei de vie. Mestesugarii atenieni(fierari, olari,tesatori ,pietrari, bijutieri) erau printre cei mai priceputi din intreagul bazin al Marii Mediterane.Prin portul Atenei , Pireu se facea un intens comert cu orasele din Grecia si cu coloniile .
Arta greaca: Preluand unele elemente din arta vechilor popoare ale Orientului- sumerieni , persi, egipteni- grecii au introdus in toate realizarile lor artistice armonia si echilibrul care le-au dat originalitate absoluta. Arhitectura: Templul lacasul zeilor a fost cea mai de seama realizare a arhitecturii grecesti, el era construit din marmura dupa reguli foarte precise. Dupa modul de constructie a coloanelor se disting douaa stiluri: ionic si doric.Sculptura a atins perfectiunea in zugravirea frumusetii corpului omenesc. Basoreliefurile decorau templele , iar statuile reprezentau zeitati sau atleti in rapaus sau miscare. Cel mai mare sculptor al antichitatii a fost Fidias.Pictura si ceramica: vasele pictate de diferite forme si dimensiuni dovedesc maiestria olarilor greci.
Cu atat te pot ajuta.
Alte întrebări interesante