Studii sociale, întrebare adresată de alexandrufotin, 9 ani în urmă

imi ziceti si mie o compunere despre george enescu va rog ?

 

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Utilizator anonim
8
Activitatea sa pedagogica capata de asemenea o importanta din ce in ce mai mare, fiind recunoscut pentru marile sale calitati educative. Printre elevii sai se numara violonistii Christian Ferras, Arthur Grumiaux si Yehudi Menuhin. Acesta din urma, virtuoz cu o profunda cultura umanista, a pastrat un adevarat cult si o profunda afectiune pentru Enescu, considerandu-l parintele sau spiritual. In noiembrie 1939, George Enescu a donat presedintelui Consiliului de Ministri al Romaniei de la acea vreme 100.000 de lei, pentru apararea tarii. In timpul celui de Al doilea razboi mondial (1939 - 1945) , ramas totusi in Bucuresti, unde a avut o activitate dirijorala bogata, incurajand si creatiile unor muzicieni romani ca Mihail Jora, Constantin Silvestri, Ionel Perlea, Nicolae Branzeu, Sabin Dragoi. Dupa razboi a dat concerte impreuna cu Lev Oborin, Emil Gilels si Yehudi Menuhin, care l-a vizitat la Bucuresti si la Sinaia.George Enescu s-a nascut la 19 august 1881 in satul Liveni-Virnav din judetul Botosani, in familia unui arendas pe nume Costache Enescu. El era al optulea copil si primul care n-a murit in copilarie. Numele lui era Gheorghe si parintii lui l-au alintat cu numele Jorjac. Inca din copilarie a avut o pasiune extraordinara pentru muzica, incepand sa se joace initial cu strunele viorii inca de la varsta de 4 ani, iar la varsta de 5 ani apare in primul sau concert si incepe studii de compozitie sub indrumarea lui Eduard Caudella. Intre anii 1888 si 1894 pleaca sa studieze la Conservatorul din Viena, avand profesori printre altii pe Joseph Hellmesberger jr. (vioara) si Robert Fuchs (compozitie).
Dupa absolvirea Conservatorului din Viena cu medalia de argint, isi continua studiile la Conservatorul din Paris, intre anii 1895 si 1899, sub indrumarea lui Martin Pierre Marsick (vioara), Andre Gedalge (contrapunct), Jules Massenet si Gabriel Faure (compozitie). La data de 6 februarie 1898 are debutul in calitate de compozitor in cadrul Concertelor Colonne din Paris cu Suita simfonica Poema Romana. In acelasi an 1898, incepe sa dea lectii de vioara la Bucuresti si sa dea recitaluri de vioara. Admirat si de catre regina Elisabeta a Romaniei era deseori invitat sa execute piese pentru vioara in Castelul Peles din Sinaia. Dupa primul razboi mondial (1916-1918) isi continua activitatea impartita intre Romania si Franta. Face mai multe calatorii in Statele Unite ale Americii, unde a dirijat orchestrele din Philadelphia (1923) si New York (1938).
Catre finalul vietii acompus Cvartetul de coarde Nr. 2, a desavarsit Poemul simfonic Vox Maris pentru soprana, tenor, cor si orchestra, schitat inca din 1929, Simfoniile Nr. 4 si 5 ramase neterminate (au fost orchestrate mai tarziu de compozitorul Pascal Bentoiu). O data instaurata dictatura comunista, s-a exilat definitiv la Paris, unde s-a stins din viata in noaptea dintre 3 si 4 mai 1955. A fost inmormantat in cimitirul Pere-Lachaise din Paris.  
Imensa sa creatie artistica a dovedint in lume existenta unui filon cultural artistic aparte al poporului roman.
Prin creatia sa, George Enescu a reusit sa faca o imensa publicitate pozitiva a Romaniei; o imagine idilica a satului romanesc care se va perpetua de a lungul anilor.
Prin Enescu, sufletul neamului romanesc a aratat inca o data unicitatea sa in universul creativ artistic.
Alte întrebări interesante