Impartind polinomul P(X)=X³-aX²+bX-1 pe rand la M(X)=X, N(X)=X+1, O(X)=X-2, se obtine acelasi rest. Aflati restul impartirii lui P(X) la Q(X)=X²-3. Mersi
Răspunsuri la întrebare
Răspuns de
4
x³ -ax² + bx - 1 = x ·C₁(x) + r = ( x +1)·C₂(x) + r = ( x -2) ·C₃(x) + r
x³ - ax² + bx - 1 - r = x·C₁(x) daca x =0 ⇒ -1 -r = 0
= ( x +1)·C₂(x) x =-1 ⇒-1-a-b-1-r=0
= ( x -2)·C₃(x) x = 2 ⇒ 8 - 4a+2b-1-r=0
deci : -1-r =0 ⇒ r = -1
-a - b = 1
- 4a +2b = - 8 impartim cu 2
- 2a + b = - 4
- a - b =1
---------------------------
- 3a / = - 3 a = 1
b = -2
P(x) = x³ -x² -2x -1
daca P(x) : Q(x) atunci restul
x³ - x² -2x - 1 : x² - 3
- x³ + 3x x - 1 = citul
--------------------------
/ - x² + x - 1
+ x² - 3
----------------------------
restul = x - 4
x³ - ax² + bx - 1 - r = x·C₁(x) daca x =0 ⇒ -1 -r = 0
= ( x +1)·C₂(x) x =-1 ⇒-1-a-b-1-r=0
= ( x -2)·C₃(x) x = 2 ⇒ 8 - 4a+2b-1-r=0
deci : -1-r =0 ⇒ r = -1
-a - b = 1
- 4a +2b = - 8 impartim cu 2
- 2a + b = - 4
- a - b =1
---------------------------
- 3a / = - 3 a = 1
b = -2
P(x) = x³ -x² -2x -1
daca P(x) : Q(x) atunci restul
x³ - x² -2x - 1 : x² - 3
- x³ + 3x x - 1 = citul
--------------------------
/ - x² + x - 1
+ x² - 3
----------------------------
restul = x - 4
Alte întrebări interesante
Limba română,
9 ani în urmă
Limba română,
9 ani în urmă
Geografie,
9 ani în urmă
Matematică,
9 ani în urmă
Biologie,
9 ani în urmă